Interesantno, zaista. Pa, fino - nadam se da ce neki bolji (u smislu potpuno moderan) Windows izaci iz svega ovoga. Trude se oni dosta. Ja zelim Microsoftu srecu, tim pre sto mislim da mu je (ma sta pricali u reklamama) Google glavna konkurencija a ne Apple.
Mislim da se ide na komparaciju sa Appleom samo zbog Surface-a, ali da, realno, konkurencija je Google (kao sto je i Nokiji konkurencija bio Android, a ne iPhone).
A neko ko pokusava da zameni Google u nasim zivotima - ne moze biti los, jel.
Ono sto se meni svidja u "novom" Microsoftu da su oni paradoksalno najmanje zainteresovani za lock-in. Ne mislim na ogranicenja tipa Edge, nego na same podatke. MSFT Cloud treba da radi jednako dobro svuda, i na Windowsu, i na Mac-u i na Androidu...
Elem, jedno pitanje, potpuno bez fanboyisma: dakle, ARM stize na Windows i ako sam dobro razumeo, moci ce da se pokrecu Win aplikacije i na ARM procesorima bez gubitka performansi. Moja pitanja su:
1. Da li ce da rade samo UWP aplikacije ili bas sve. Ako je ovo prvo - zar nije to opet WinRT? Verovatno je ovo drugo.
Da. Ono prvo je bio WinRT (i tada su se to zvale RT aplikacije). Razlika je upravo u tome sto UWP ARM plaforma sa Qualcomm procesorima moze da tera i Win32 aplikacije.
2. Pomenuo si "zamisli MacBook Air sa ARM cipom". O tome se puno prica, vec neko vreme, tim pre sto Apple pravi sve one premocne A10ke i nadolazece A11ce i sve to. Medjutim, vise puta je glavni problem tu bio upravo kompatibilnost aplikacija i mislim da je cak Apple rekao da nemaju planove da ARM bude glavni cip na Mac kompjuterima. Pitanje je: a sto ne urade to sto Microsoft radi? Tojest, sto Windows moze da pokrece programe na ARM (pretpostavljam da je neki emulator/kompajler/stagod) a Apple ne moze? Ili mogu i oni da hoce?
Ne poznajem macOS dovoljno za 100% procenu, ali mislim da ne moze, iz sledecih razloga.
1. Win32-on-ARM je Microsoft-Qualcomm projekat. Dakle nije nesto sto je inherentno ARM (pa stoga Apple to nema po defaultu). Da Apple hoce tako nesto, morao bi sam da uradi i hardverski i softverski deo.
2. Apple nema UWP pristup - aplikacije koje transparentno menjaju UI i arhitekturu. Najblize tome sto je postojalo je Universal binary, za migraciju sa PowerPC-a na Intel. UWP je mnogo, mnogo napredniji od toga.
3. Sav ovaj sadasnji rad sa UWP aplikacijama je upravo nivo apstrakcije koji (ne racunajuci sandboxing) ne postoji u macOS-u. UWP izoluje kernel i OS od same aplikacije - ne u smislu sandboxinga, nego mapiranja API poziva aplikacije na API pozive OS-a. Ovo ne postoji na macOS-u.
Uzgred, ovo je i ujedno razlog zasto Linux aplikacije mogu da rade bez rekompajliranja (!!!) na Windowsu. Dakle lepo pokrenem bash, i imam svoje Ubuntu aplikacije u Windowsu bez virtualnih masina i emulgatora.
Zato mislim da Win10 interno ima mnogo moderniju i vizionarskiju (?) arhitekturu u odnosu na macOS (bez obzira na sav baggage i sr@nj@ koja jesu tipicna za Windows

)
Long story short, nije nemoguce, ali onda moraju u jednom potezu da iskopiraju sve sto je MSFT radio u protekle 3 godine sa Windowsom, pri cemu nisu bas motivisani - taj segment im je najmanje profitabilan, a macOS divizija je rasformirana. Zato bi me iznenadilo da se odjednom pojavi super-awesome ARM MBA koji radi sve ovo.