Ima tu stvari koje stoje, ima koje ne stoje. Na primer, to za Photos, Apple-ov Photos to isto radi, prepoznaje lica (poprilicno dobro), prepoznaje pse, drvece, planine i sve to radi lokalno, privatno bez da salje informacije Google-u koji posle prodaje to koliko slika rostilja ti imas kompanijama. Znam da tebe to nesto ne pogadja previse, ali meni bas smeta. No dobro - samo da kazem kao neko ko je koristio oba - to sto ima Google Photos ima i Apple Photos, it's great.
Nego da kazem ovo - sve mogu da prihvatim, to da ti se ne svidja, da ne radi neki app ili da hoces ne znam kakav hardver. Ali na Quori, Redditu, forumima, Twitteru - taj stav da "Apple vise nije to sto je bio" je jako popularan, a naravno to sada eksploatisu i svi rivali, itd. Daleko od toga da tu Apple nije kriv nekim stvarno glupim odlukama, ali to je uglavnom kognitivni bias i slicno.
Mislim, ja nemam neku zelju da te ubedjujem, iz prostog razloga sto time samo preuzimam deo odgovornosti (zamisli uzmes pa ti se nista ne dopadne, ja bih se osecao lose) - ali mi je krivo sto, slusajuci te razloge koji si naveo, shvatam da su to te jedne te iste gluposti o kojima bruji internet vec godinama, ali tako predstavljaju uvek da je bas SADA gore nego ikad. Za vreme Stiv Dzobsa sam godinama slusao kako je on najveci demagog i prevarant ikad - a sada ti isti ljudi kazu da Apple nije to sto je bio bez Dzobsa.
Postoji taj neki izgradjeni hejt i kada citas na Internetu, znaci, mislio bi da ta firma tone vec godinama i slicno. S druge strane, kada gledas customer satisfaction, on je redovno najvisi u industriji - sto znaci da ljudi koji zapravo kupe nov uredjaj (a ne ono - gledaju ga s druge strane izloga i onda kritikuju) su poprilicno zadovoljni.
Sve ovo vise kazem zato sto, onoliko koliko te ja poznajem, mislim da bi ti bio jako zadovoljan sa Mac-om. Hiljadu sitnica koje neces naci na Quori (ali ces naci "ej, nema SD card reader").
Ja recimo imam dijametralno suprotno misljenje o poslednjih 5-6 godina Apple-a. U tih 5-6 godina su napravili bukvalno najbolje uredjaje ikad. S druge strane, kritika nikad nije bila jaca - svi ocekuju neki hit poput prvog iPhone-a (sto se nece desiti verovatno vise nikad, nikome) i svi ocekuju neka cuda, pritom zaboravljajuci na sve propuste i gafove u prethodnom periodu (svako ko kaze "nije to vise to bez Stiv Dzobsa" zaboravlja kakve gluposti je Stiv pravio sve i kakve su oni propuste pravili tada).
BTW, otkud ti da je Apple Watch totalna katastrofa od uredjaja, pobogu? Jesu ti to na Quori rekli ili si video na pet minuta kod nekog i zakljucio da je sranje? Ili si, zapravo, probao? Watch je genijalan, moj tata ga koristi, moja devojka, ja cu verovatno uskoro uzeti - sjajna spravica. Cija prodaja, uzgred, raste vrtoglavo - tako da, ne znam po kom kriterijumu je katastrofa.
Ja jednostavno verujem da zivimo u vremenu u kom se formiraju narativi - s obzirom koliko smo povezani, nekako smo pod uticajem prica koje cesto nemaju veze sa realnoscu. Znas ono - iz nekog razloga nesto postane popularno i svi su odusevljeni, nesto je najgora stvar ikad. Stvari su ili mega popularne, ili je mega popularno ne voleti ih. Sto se tice Apple-a, uvek je bilo tako, ali sada se formirala ta neka ideja kako Apple vise nije za profesionalce. Sto bi bilo validno da razlozi koje navode nisu bili takvi bukvalno poslednjih 10 godina. Znas ono, sada je neko skontao da MacBook nema najbolji GPU - a kada je imao? Sada su se nadrkali sto su uklonili portove - ali Apple to radi vec poslednje dve decenije? A nervira me zato sto niko ne voli da prica stvari koje bukvalno redefinisu stvari za profesionalce nabolje. Pre dve godine su izbacili Apple Pencil koji je, mogu da ti kazem sa apsolutnom sigurnoscu, ubedljivo najbolji alat za digitalno crtanje i koji je za godinu dana postao standard za skoro sve ilustratore koje pratim i bukvalno potukao Wacom po pitanju kvaliteta. To je, doduse, proizvod iskljucivo za artiste, dakle nije mainstream, i o tome se ne prica mnogo. I sad, to nije prica za medije, ali uklanjanje nekog porta jeste - i to kao ispada "zbog profesionalaca". Ma jeste da. Nije, nego vi zapravo iz pozicije mainstream korisnika izvestavate o stvarima koje razumete kao mainstream korisnici i volite da spinujete to u negativnu pricu, zato sto je stav da je Apple odustao od profesionalaca popularan - a nastao je kada su zeznuli Mac Pro. Jeste, zeznuli su, u tom momentu je krenula ta prica i sada sve sto se desi je dokaz da nisu za profesionalce. Sutra ce da skrate duzinu space bar-a za 2cm i bice 100 tekstova o tome kako je to dokaz da nisu vise za profesionalce.
Ja pratim te neke blogove i sajtove koji skupljaju sve tekstove koji predskazuju sunovrat Apple-a i kada to vidis, vidis da to traje vec unazad deceniju i vise. Najbolji mi je bio onaj komentar o MBP gde su postovali komentar o novom MBP (Apple opsednut tankocom, previse skup, slab specs, nema portove) i onda otkrili da je komentar zapravo prepisan sa originalnog posta starog 9 godina.
Jednostavno, internet voli dobru pricu.
U svakom slucaju, evo, ja mislim da bi se ti jako lako navukao na macOS, na Mac, na sve to - ali nikad neces znati zbog tog kognitivnog biasa, jel, ono sto zovu reinforcement circles, gde se kreces po takvim krugovima koji samo reinforcuju tvoj inicijalni "unutrasnji osecaj", jel. Sto je ok - neces biti ostecen time. Windows 10 JESTE dobar OS, Surface kompjuteri su awesome i vrlo moguce odgovaraju tebi mnogo vise. Meni je to kao Mercedes vs BMW, znaci, neces ti napraviti gresku sa tim Surface Book-om, taman posla. Samo mi je zao sto si pao na tu besmislenu pricu o Apple. Veruj mi, svideo bi se tebi Mac jako, jako i onda bi pricao skroz drugu pricu. Ali nema veze, kao sto rekoh, neces pogresiti sa SB, tako da - bar cu ja videti kako izgleda

P.S. Touch Bar je awesome, ljudi su inertni. Ispalo sad da je fizicki esc key najvazniji taster u svemiru. Neka bude, stagod. Ja Touch Bar itekako koristim u Photoshopu, sad, mozes da mi verujes ili da mislis da sam Apple ovca ispranog mozga - ne bi bio ni prvi ni poslednji.