Tehnicki, u ovom threadu si rekao da NIKO, ali bas NIKO nema ukusa sem Microsofta i Apple-a, i da te proizvode ne bi koristio jer nemaju ukusa.
Pa, ne, nisam to tvrdio.
Rekao bih da ti to vise tako dozivljavas, nego sto ja to govorim. Nabrojao sam nekoliko kompjutera koji su mi uradjeni s ukusom - i HP ZBook i Razer laptopi, i slicno. Ono sto se secam da jesam kritikovao su ti HP fensi pokusaji, meni je to kic. Ne zato sto je HP, ne zato sto nije Apple, vec zato sto mi je taj dizajn kic. Da li ce uvek biti kic - pa ne znam, to od njih zavisi.
Ono, nisam rekao da MORAM da imam Macbook ili iWatch, ali sve ostalo je jeftino djubre a ja necu jeftino djubre...
Ne. Nije sve ostalo jeftino djubre, niti je HP jeftino djubre. Ono sta jeste jeftino djubre je dizajn nekih HP modela i crapware koji stavljaju na laptopove. To ne znaci da su drugi aspekti tih kompjutera djubre - naprotiv, za ovo poslednje sam rekao da ocigledno HP inzinjeri i dizajneri nisu krivi i da je ta odluka dosla od ljudi u odelima.
To ti citas kao "sve ostalo je djubre", ali to ja nisam rekao.
Ni HP ni Dell ni Lenovo ni Samsung,
Dell nije jeftino djubre. Ako sam tako nesto rekao - a mislim da nisam - rekao sam u afektu. Ali nije jeftin i nije djubre. Meni je losiji od MacBook-a u svakom smislu, ali to nije isto sto i djubre.
Samsung nije jeftin, ali jeste djubre u vecini slucajeva. Zapravo, ne, evo to je jedino sto cu da kazem - da je gotovo uvek djubre. Imaju super tech, ali su djubre. Primer je njihov mid-range HDR TV koji je po specs dosta ispred konkurencije.... a onda pocne da ti se plasticni, jeftin ram odlepljuje i raspada posle par meseci. O eksplodirajcim baterijama da ne govorim. O kic softveru da ne govorim. Oni jesu djubre.
Ali ostali - ne, nisu automatski djubre zato sto nisu Microsoft ili Apple.
ni nista. Ne onako "istorijski gledano", ne "pojedini modeli", nego onako blanket statement - brand A je cool i ima ukusa, brand B nema i nikada nece imati.
To je tvoja interpretacija. Apple je cool i ima ukusa i Microsoft je cool i (uglavnom) ima ukusa. HP bas i nema ukusa u premium segmentu, bar ove sto sam video - meni to nije lep dizajn i mogu da ti objasnim zasto, ali to je tema za drugi mail. Mislim da taj dizajn moze da fascinira ljude koji nemaju ukusa po pitanju industrijskog dizajna. Ja verujem da si covek koji itekako ima ukusa po pitanju mnogih stvari and you dress like a gentleman i sve to - ali sto se tice industrijskog dizajna, mislim da tu vise ides na to da bude dobar materijal i uredno - ali da ti neke stvari na tim Spectre laptopovima jednostavno ne bode oci kao meni.
I ne, to ne znaci da zbog toga ne bih koristio taj laptop, niti da oni koji ga uzmu grese. Ako je dobro sklopljen, ako dobro radi, ako je pouzdan - za tu cenu - verovatno je odlican kompjuter. Tebe ce mozda iznenaditi kada ovo kazem, ali HP meni uliva poverenje u smislu hardverskog kvaliteta. Mislim da je, uprkos Achosovim pretpostavkama, to vaznije od toga da ima dizajn s ukusom. Ali to ne menja cinjenicu da, po meni, taj dizajn nije uradjen sa ukusom, i ako se to nekom svidja, rekao bih da ta osoba nije bas puno razmisljala o estetici industrijskog dizajna. Sto je ok. Takodje, mislim da je odluka da nafiluju kompjuter svojim, khm, softverom jeftin potez.
Ti to citas kao "Sve sto HP napravi je jeftino smece bez ukusa i ja to nikad ne bih koristio".
Sad, skoro sam siguran da ti o tome u sebi razmisljas kao perfekcionizmu i da vadimo neke od tvojih komentara iz konteksta, ali slusajuci to spolja, zvuci kao nesto vrlo blizu snoberiji.
Pa, sad kako da kazem, takodje to sto pricam o politici nekim mojim poznanicima zvuci kao izdaja srpskih nacionalnih interesa i patriotskih porodicnih vrednosti - pa opet, jel, ja ne mislim da pricam pogresne stvari. Meni nista sto pricam ne zvuci kao snobizam, meni je snobizam to kada ti je bitna samo cena i brend. Ali, s druge strane, brend nije samo po sebi negativna stvar i sasvim je moguce da ti se skoro svi proizvodi nekog brenda dopadaju zbog tih proizvoda, a ne zbog samog brenda.
Ovo pisem ne zato sto mislim da si neki Apple snob/iSheep, upravo naprotiv, da ti ukazem da se to sto pises moze tako interpretirati cak i ako to nisi.
Kao sto rekoh, svako interpretira stvari kako zeli. Ali moje iskustvo kaze da ljudi obicno interpretiraju u skladu sa svojim ukusom, a ne sta time sta ljudi pricaju. Ako Microsoft fanu hvalim X-Box onda sam samo pasioniran, ako to radim Sony fanu onda patim od jednoumlja a ako to radim PC fanu, onda sam glup.
Prilicno sam siguran da identican stav imam, samo da sam orijentisan ka, recimo, Lenovo uredjajima, da niko ne bi ni primetio sta pricam.