Relja, tvoj slučaj je malo specifičan - na toj mašini je bio Windows S, koji je diskontinuiran i koji se efektivno odmah reinstalirao u "pravi" Windows. Ja sam imao Surface Pro i čak i kada sam ga reinstalirao od nule nije previše drljao. Najviše što mi je trebalo je sa poslednjim laptopom pre par dana jer sam odmah posle uključenja stavio April update - Ali I to je bio +1 reboot I ~15 min install a.
@Ivan Win10 ima bar jedan update dnevno (uglavnom za Windows defender tj virus definicije). Ako misliš na ono "updating" oko reboota radiće to još jedno vreme, kao što rekoh, ima milion tih low-priority gluposti koje će se lagano nainstaliravati u prvih dan-dva.
A sto ne uzme samo i sve to instalira ne lagano, nego intenzivno u jednom mahu pa me posle ne gnjavi. Nek instalira 2 sata to i zavrsi s tim, a ne svaki put kad hocu restart, da me tako samo malo gnjavi, najcesce kada sam u frci bas.
Mozes da zamislis scenario - radim nesto, pukne Wacom driver, bikoz Wacom. Moram da restartujem, nerviram se, bas bas zurim, a doceka me ono njegovo "Almost There".... Nisam neko ko ispoljava agresiju fizicki, ali par puta zamalo nisam udario monitor na poslu.
Mislim, sigurno ja tu nesto ne kapiram, ne mislim ja da su oni budale, ali ne znam kako mogu da bas tako siluju non stop. Siguran sam da Windows Defender moze da update-uje definicije u pozadini a da sve ovo moze da instalira odjednom, pa bar da sam, tipa, dve nedelje miran. Ili evo, nedelju dana.
Vidi, merio sam, instalacija macOS i Windowsa 10 veceg update-a (kada se sve sabere) traje otprilike isto. Jedina razlika je sto se za macOS pojavi jedan crn ekran sa progress barom i kaze: 25 minutes remaining. Mogu da odem i popijem kafu, prosetam psa - skoro su u minut tacni s procenom, ali i da nisu, znam da sad imam pauzu. Kada se to zavrsi, to je to, kompjuter je spreman i radim i nema vise "Hold on, just a moment, I'm setting a few thing for you, almost done, I promise!" pa tako 5x dnevno.
Kao sto rekoh, nesto ja tu ne kapiram, sigurno. U MS sede vrlo pametni ljudi i ovo je, moguce, najbolje resenje od svih alternativa. Ali, brate, mnogo nervira. Nije da cepidlacim, stvarno nervira. U svemu drugom mi se cini da je Windows 10 sve bolji i bolji, ali sa tim updates kao da ih pogorsavaju svake godine.
Ej isto.
Kako inace radi Surface? Znam da nije proslo puno vremena, ali za sad kakva su iskustva? Performanse, kako se drzi hardver, kako je raditi na njemu, itd. Jel ima nekih skrivenih iznenadjenja ili je smooth sailing? Video sam bas nedavno opet jedan Surface Pro i uvek mi je prva misao kako prelepo i cool izgledaju.