http://stackoverflow.com/insights/survey/2016#technology-desktop-operating-system
Tragicno mi je da se Windows 7 koristi vise nego Windows 10 (u ovom primeru, ali ne bi me cudilo da je tako i drugde). Ne kapiram to - ne vidim bas ni jednu stavku u kojoj Windows 10 nije bolji od 7ce, bio je dugo besplatan upgrade, plus vise je future-proof s obzirom da sve vise hardvera nema podrsku za 7cu.
I jos je bila kampanja i jos se Microsoft trudi. A stvari koje meni smetaju (tipa to oko update) - o njima vecina ljudi ni ne razmislja. Mislim da je 99% razloga za to inertnost.
A takav stav je los i za one koji su presli na Win 10, posto samo zadrzava industriju. Offtopic, ali to je upravo razlog zasto smatram da je jako vazno sto Apple nije ostavio ni jedan legacy port na MBP i sto se iskreno nadam da nece podlegnuti pritisku i da ce novi iMac i Mac Pro biti takodje usb-c only (pa makar da ljudi ukapiraju vise da nisu presli na usb-c zato sto su "opsednuti tankocom"). Vecina kriticara na macrumors forumima je u fazonu "ali sto nisu ostavili X port, super sto ima usb-c, ali mogli su da ostave usb-a i slicno". To je meni totalno Windows 7 situacija. I razumem ja zasto, ne znam, Dell, Lenovo ili HP ostavljaju i HDMI i USB-A na laptopovima, zato sto samo Apple moze da iskoristi taj "ellegant bullshitium" momenat koji ti pominjes da urade tako nesto (a cak i njih pljuju zestoko oko toga, ispada da je kupovina novih kablova ili adaptera za $10 nesto najgore u istoriji first world problema). Ali ljude treba jednostavno brute-force-ovati da predju na nesto novo i bolje, pa makar ja morao da nosim adaptere gde god idem.
Uzgred - aw, come on, man. Ja obozavam taj Apple "crafted form liquid bullshitium" momenat. Svestan sam ja da je 70% toga samo marketing i reklama, ali ja jako uzivam u "ambalazi i pakovanju" proizvoda, smatram to integralnim delom iskustva - i volim ceo taj fazon. Volim kada neko bullshituje - recimo, bas sam fucking odusevljen (bez zezanja) sto je Microsoft nazvao onu polugu na Surface Studiu "Zero-gravity hinge". Ej, to je 100%, pure bullshit extract ako mene pitas - ali tacno znam da imam SS, kako bih kad god pomerim ekran (a verujem da jako lepo klizi) cuo u glavi sapat "Zero-gravity hinge" i osetio bih se dobro. Mislim da ti to posmatras previse utilitarno, i da ne uzivas u pakovanju. Marketing je znacajan deo mog uzivanja u Apple proizvodima. Da ih ne reklamiraju na nacin na koji ih reklamiraju (a pod tim mislim i kutija, i pakovanje, i YT adds, i Dzoni Ajvov govor na keynote, i cela kultura koja sve to prati) - ne bi to bilo isto. Ne vidim zasto je to lose ako je kvalitet vrhunski. Jel taj "deliberate unibody form with great intent" na Mac-u fucking prelep? Jeste. Jel Zero-gravity hinge fucking awesome radi na SS? Siguran sam da je amazing. Sto se mene tice - kada napravis prozivod kvaliteta jednog MacBooka, Surface-a, itd - sve treba da ima "ime" i onu sterilnu animaciju gde prikazuju kako su sve to sklopili, sve uz reci "inovacija" na svakih par minuta.
Uostalom, kako ovo nije "bullshitium" i kako ti ovde ne smeta? (i pliz, retoricko je pitanje, nemoj mi objasnjavati zasto to nije isto, posto, veruj mi - apso-fucking-lutno jeste):
I dobro je da je tako, prelep video, prelep uredjaj, neka bullshituju to the max (sve sa onim "digitalnim" prikazom touch mreze i efekata) - ja samo vise uzivam u proizvodu tako.
Ako bas hoces - tu me mnogo vise Microsoft nervira kada stavi Surface pored iPada, pa na iPadu ukljuci Siri glas kakav je bio bukvalno kada se pojavio a Cortanu nabudze. Siri odavno ne govori tako kao u njihovim reklamama, a Cortana nije ni blizu tako prirodna - zapravo, poprilicno bih rekao da je obrnuto. Ali hej, marketing - neka ih. Meni ne smeta.