Pazi, puno si ti ovde stvari napisao za nekog ko "ne želi da me ubeđuje"
Probaću da skratim.
Confirmation bias je užasna stvar i čini sranja u našem modernom društvu. Većina sranja su vezana za antivakcinaše, teoretičare zavera i religiozne fanatike. A jedno od sporednih sranja je što mi, malo pametniji ljudi, počinjemo da ga koristimo kao džoker kartu kad god se ne slažemo s nečim. Ja imam confirmation bias. Imaš i ti. Svi imamo. Jedino što ja mogu da uradim povodom toga je da budem svestan da ga apsolutno sigurno imam i da se pre svake odluke preslišam u fazonu "Je l' ovo stvarno tako ili ja samo želim da je tako?"
Pa ne ubedjujem te, u smislu - nemam za cilj da uzmes Mac. Kao prvo - em znam da ne mogu ja da ti promenim misljenje (mogu samo neki savet da dam), kao drugo - ja ti otvoreno kazem da ni sam ne bih bio siguran da li je Mac za tebe bolji. Cak i uz sve prednosti za koje ja smatram da su prednosti.
Zasto dug odgovor? Pa, vise zato sto volim da pisem i zato sto me, generalno, nervira neka arugmentacija koja kruzi unaokolo, a koju si i sam nevoljno pokupio. Kao sto sam vise puta rekao - ja ne volim kada se ljudi uhvate nekog narativa i obicno ispravljam to besmisleno dugim raspravama - ali poprilicno drugaciju argumentaciju imam kada pricam u "Apple krugovima", da tako kazem. Mozda tebi zvuci cudno, i Atila mi sigurno ne bi verovao, ali u mom drustvu mene zezaju kao Microsoft fana koji ce jednog dana samo da se pojavi sa Surface-om umesto sa MacBookom (sto, realno, nije ni nemoguce - mada ne jos skoro). Znas ono, kada krenu sa pricama da je Windows nestabilan i slicno.
Mislim, razumem ja sta kazes - i ne kazem ni da nisi u pravu, ali mislim da je slika malo iskrivljena trenutno. Mislim da bas ta grupa ljudi - fotografi, animatori, dizajneri trenutno kritikuju Apple iz nekog gneva i preteruju (sto, zapravo, nije lose i daje dobre rezultate - da nije toga, ne bi ni imali novi modularni Mac Pro sledece godine) i da jednostavno nisu u pravu. S druge strane, nisu bili u pravu ni dok su ga nerealno hvalili.
Tesko je proceniti a da ne probas, a mi ovde, nazalost, nemamo toliko priliku da probamo stvari. Da si u Americi, verovatno bi narucio prvo kompjuter, igrao se nedelju dana, pa vratio i probao mozda drugi.
U svakom slucaju, mislim da bi ti se poprilicno dopao i Mac - ja cesto kazem da je najbolji nacin da neko zavoli Apple da zapravo pocne da ga koristi. A sve dok si s druge strane ograde, to je najgora stvar ikad - ja znam koliko sam bio protiv svih Apple stvari dok nisam - nevoljno - kupio iPod Touch.
Nego, ako nabavis Surface Book, jako bih voleo da ga vidim i igram se malo. Ja sam probao samo Surface Pro i bio sam vrlo zadovoljan. Olovka mi nije bila bas najbolja za crtanje, ali kao kompjuter - bila je milina koristiti. Ima taj neki jedinstven pristup, ne mogu da objasnim drugacije nego da me podseca na Windows 10. Na slican nacin na koji me izgled MacBook-a podseca na macOS. Ima tu neku doslednost dizajna - od hardvera do softvera i na Surface-ima mi cak i Windows 10 izgleda lepse nego na drugim kompjuterima.
Apple watch je jedna spodoba od uređaja i nikad nisam video da ga neko nosi. Ne uživo, ne kod nekih celebrity-ja ne u filmovima. Za razliku od ostalih Apple proizvoda koje svi sa ponosom prikazuju. Video sam ljude da nose Gear S2 i S3.
Sve ono gore je stvar misljenja i zaista ne mogu da kazem da gresis ili bilo sta tako. Ali za ovo - ovo samo mislim da se ili kreces u nekim vrlo cudnim krugovima, pratis vrlo cudne ljude ili imas neki shroud preko ociju

Spodoba od uredjaja? Pa, to je kao kada neki iPhone fanboy kaze da je Pixel katastrofalan telefon - ne znam koliko treba da budes hejter da u tako nesto verujes. Nope, Pixel je odlican telefon, posto je fucking napravljen u mikromilimetar od najboljih materijala i Pixi dusta i jednorogovih suza. A Apple Watch je odlicno napravljen smart watch. Opet, confirmation circles - mislim da se kreces u vrlo jednoumnim krugovima sa vrlo, khm, strastvenim pogledom prema Apple-u.
Kao prvo - Gear S2 i S3 se prodaje tri puta manje od Apple Watcha
https://www.macrumors.com/2016/07/21/apple-watch-vs-samsung-gear-idc-q2-2016/- tako da, ako si naleteo na njih a ne na Watch, samo nemas srece.
Drugo - sto se tice celebrity-a i slicno, vecina njih nosi skupe, mehanicke satove, ali ako nose smartwatch, 100% nose Apple Watch. Dude, ovde nema rasprave.
Trece - ovo je anegdotalno, ali na svim konferencijama na kojima sam bio je bilo dosta ljudi sa AW, ali bukvalno ni jedan drugi smartwatch nisam video.
U svakom slucaju, Apple Watch se prodaje visestruko vise nego bilo koji drugi smartwatch, a u svetu satova uopste, mislim da je jedino Rolex prodao vise satova prosle godine. Samsunga nema cak ni na top 10 listi.
Konacno, ne znam koliko si koristio Apple Watch, rekao bih da nisi - ali proizvod svakako nije katastrofa. Ti i ja nemamo identican ukus, ne volimo iste kompanije, ali smo obojica racionalna bica koja imaju izgradjen set vrednosti koji nije potpuno razlicit - tako da mislim da mozes da mi verujes kada za nesto kazem da je dobro, cak i ako ne znam da li bi se tebi licno dopalo. Mislim, ja ne volim Google, pa ne mogu racionalno da kazem da im je pretraga losa ili da je Google Pixel lose napravljen telefon. Ili jos bolji primer - ja bas ne volim Samsung i nikad ne bih uzeo Galaxy telefon. I ne dopadaju mi se. Ali ne mogu da kazem da je Galaxy S8 katastrofa - kad nije. Jebiga, vala su ga napravili. Mozda ja mislim da nemaju ukusa u nekim stvarima, mozda mi nesto zalazi u kic, mozda im ne verujem - ali ko kaze da je Galaxy S8 katastrofa, taj ima vrlo nerealan pogled na svet tehnologije.
U tom smislu - mislim samo da nemas informacija dovoljno. Ili imas neke bas gadne predrasude koje ti mute percepciju (s obzirom da smatras da je Apple zla kompanija).
AW je najuspesniji smart watch u kratkoj istoriji smart watcheva, jedan od uspesnijih satova generalno, neverovatno je kvalitetno izradjen (toliko precizno, da cak i iPhone deluje nizeg kvaliteta po pitanju izrade) i dobar je. Ne znaci da bi se tebi licno svideo, ali daleko je od katastrofe. Ali da, to da je katastrofa se super uklapa u taj narativ o Apple. Meni je to smesno kada kazes, posto je to vec running gag na twitteru - ima ljudi koji stalno pokusavaju da je Apple watch propali proizvod uprkos bukvalno svim podacima koji govore suprotno. Onda vole ljudi da linkuju neki podatak o prodaji (tipa, vest da se prodaje duplo vise nego prosle godine) i da saljivo dodaju komentar tipa "Flop".
Na internetu - sve su samo price i ljudi koji biraju u koju ce da veruju.