Ok, ground rules. Jedan od vas dvojice mora da pobedi na kraju ove rasprave. Dosta mi je više nerešenih rezultata. Nedozvoljeni zaključci:
1. Nismo se u startu dobro u razumeli
2. Ja svo vreme pričam o nečem drugom
3. Stvar ukusa
4. Postepena deeskalacija, do trenutka kada jedan prestane da piše na ovu temu.
Obavezan zaključak:
Osoba A: A vidi stvarno. Potpuno sam razumeo o čemu pričamo, ali nisam bio u pravu.
Osoba B: Fak jea!
Evo sta je tu problem. Dakle, Atila kada ima negativan stav prema necemu uleti sa informacijama i nekako premesti celu temu rasprave. Ja tvrdim da Atila uopste ne diskutuje o poenti, vec pronalazi neke "Eeeeee, nije to bas tako" podatke i random ih ubacuje u diskusiju. Kao da ti meni tvrdis da je, ne znam, McDonalds super a ja pronadjem grafikon po kome se hamburgeri sve manje jedu u Nemackoj i onda pocnemo da se ubedjujemo oko toga.
Evo mog prikaza nase diskusije, hronoloski:
1. Ja, u sustini, kazem nesto tipa "Apple watch je meni super" (ni ne secam se vise)
2. Atila dodje sa podatkom da i na obican sat mozes prikaciti elektroniku i to je to. Ne znam kako je ovo argument protiv moje tvrdnje da mislim da je AW dobra stvar. Znas ono, ti kazes "meni je to los dizajn". Ja se s time ne slazem, ali mi je bar jasno sta si hteo da kazes. A ovde - mi u stvari uopste nije jasno. Ali se upecam i pocnem da pricam.
3. Posto je Atila okacio neki HP link i ja sam tamo video neki Rolex sa HP dodacima, izjavim kako je kaciti tu elektroniku na skupe satove besmisleno, posto ljudi koji hoce skup sat nece notifikacije, zele classy mehanicki sat. Ko hoce smart watch, uzece smart watch - ko hoce mehanicki sat, uzece mehanicki sat.
4. Atila odgovara kako on nije pricao o tim skupim satovima vec generalno i navede primer Swatch-a.
5. Ja kazem - pa dobro - ali tek tu smart watchevi imaju sanse, posto niko nema posebno emotivan odnos prema satu od $50. Samo je pitanje da li nam u svetu smartphone-ova sat uopste treba, ali ako zelimo da imamo nesto na zglobu, ili cemo imati nakit (gde ako si zena, to je narukvica, ako si muskarac, to je neki mehanicki sat koji ne pisti kada ti stigne mail) ili cemo imati smart watch, i to ce biti Apple ili Google.
6. Na ovo meni Atila vraca diskusiju u to da HP proizvodi.... osmisljava.... dodaje komponente NE ZNAM VISE NIJE NI BITNO za satove od 150 dolara. I naravno, sad sam se ja tu kao nesto zeznuo, i uhvatio me je u gresci. Ali to uopste nije ono sto ja pricam.
I naravno.... NARAVNO - mora neko indirektno vredjanje Apple korisnika sa
Kim Kardasian. Pazi ti samo taj narativ koji je on predstavio.
- Imas HP kao predstavnik inzenjera - mudrih i promisljenih ljudi izvan Matrixa koji shvataju sta je zaista sustina - a to je da cak i Apple satovi koriste HP tehnologiju.
- Imas nas naivne Apple ovce koji samo gledaju brend a o tome koji brend zele baziraju na tome sta nosi Kim Kardasian.
- Naravno, potpuno ignorisemo sve vezano za Apple Watch sto nije hipsteraj. Kako je osmisljen, kako radi, koje apps koristi - sve to nema veze sa zivotom, posto: Kim Kardasian. Ja, dakle, to sto gotivim Apple Watch, to je zbog Kardasianaca i Klingonaca, ne zato sto mi je super kako moj omiljen app za time management "Things" radi na Apple Watch i nigde drugde. Ali sve to koristi neki cip koji je HP napravio, tako da ja tu nekako gresim.
Ja cu sada da resetujem ovu celu diskusiju. Evo sta ja kazem, cisto da bude kristalno jasno:-
Ne znam da li ce smart watch kao kategorija biti uspesna na duge staze - ali ako ne bude, nece biti ni satova na zlgobovima vise - sa izuzetkom skupocenih mehanickih satova koji sluze kao nakit.
Dakle, ako neko bude za 10 godina nosio sat od $50-$500 na ruci, to ce biti smart watch koji pravi Apple ili koji pravi neki Google partner i koristi Android Wear.- Ako bude satova na zglobovima i u buducnosti - imamo dva scenarija: ili ce svi satovi na svetu biti smart watchevi koje prave Apple i Google (direktno ili indirektno) i sve drugo ne postoji, ili cemo imati smart watcheve + skupe mehanicke satove koji su nakit i koji nemaju nikakve smart mogucnosti.
-
Koji god od ovih scenarija bude tacan, niko nece nositi "postojeci sat sa prikaceno malo elektronike". - Ja mislim da je, trenutno, Apple Watch jedini dobar smart watch. Ovo je diskutabilno, mozemo da se raspravljamo oko toga, ali protivargument tome svakako nije "ma na bilo koji sat mozes da dodas malo elektronike i to je to". Jeste, primarno je meni AW dobar zbog notifikacija, ali to ne znaci da bi svaki sat koji ima notifikacije bio jednako dobar. Ima tu svega - od dizajna, preko tehnologije, do integracije u postojeci ekosistem - Apple Watch je jedini sat koji bih ja nosio. Ne sumnjam da ce Google kroz par iteracija ponuditi nesto jednako pametno, a onda ce i za $50 moci da se kupi pristojan smart watch koga pravi neki Huawei.
- HP je velika kompanija koja pravi svemirske tehnologije i ta tehnologija se nalazi i u GPS-ovima i u cipovima, ko zna gde sve, ne razumem se. Ali oni ne umeju da dizajniraju sat - a ovde ne govorim o inzinjeringu, vec o tome da OSMISLE proizvod u celosti - koji ce ljudi hteti da nose. Takvu mogucnost - mogucnost da osmisle uredjaj oko zgloba koji ce ljudi hteti da koriste trenutno imaju jedino Apple, Microsoft i Google (koji ce mozda koristiti partnere tipa Samsung, LG, itd).