Dakle, da ponovimo, ne tvrdim da ce HP da napravi da neki sat bude cool, nego da ce vecina satova (ili wearablesa in general) na ovaj ili onaj nacin sadrzavati HP elektroniku. Hoce li to biti Swatch, Google sat ili delo nekog svajcarskog juvelira, nije bitno. Znam da je tebi sve sto ne rezultuje u premium consumer brand uredjaju "luzerstvo", ali... I don't care 
Ko prica o tome da li ce HP elektronika biti u satovima koje pravi Google, Apple ili Microsoft? Ja ne. Nemam pojma da li ce biti, niti me zanima. Mislim da, zapravo, to nikog ne zanima osim HP-a i njihovih akcionara. HP sam ne bi umeo da osmisli dobar sat, po mom misljenju a na osnovu iskustva, ali ne sumnjam da imaju brojna tehnoloska resenja koja su u svim tim satovima. Ne razumem se, ali ako ti kazes da prave brojne tehnologije koji drugi koriste - sigurno je tako. Ali to je kao kada bih ja rekao da Corning ne bi umeo da osmisli dobar telefon a ti mi pominjes da i iPhone koristi njihovo staklo.
I prestani da me vredjas - vec po ko zna koji put iznosis direktno ili indirektno vrednosne stavove o meni licno. Ni jednom ja nisam rekao da je luzerstvo bilo sta sto nije premium consumer brand. Postoje brojni dobri proizvodi koji nude puno toga za male pare. To da ja racunam samo skupocene premium uredjaje samo ti vidis, zbog nekog iracionalnog hejta prema Apple-u valjda. Te me poredis sa fanovima Kim Kardasian, te impliciras da sam neka snobina, to sve nema veze s zivotom i prestani sa argumentum ad hominem.
...sto nije pitanja dizajna, nego bazicne komponente i funkcionalnosti cijom se izradom konkretno bavi HP, a koriste se u uredjajima neki od kojih su satovi, mozda cak koristeni i od strane Apple-a.
To je isto kao da kazes da je svaka uljana slika ista posto koristi iste uljane boje i platno. Naravno da ima veze s dizajnom - od odabira zvuka, preko duzine i tipa vibracije, animacije koja ide do toga kada se i za sta pusta notifikacija. Na primer: ja sam video kako rade notifikacije na Android Wear-u i ne svidjaju mi se koliko one na Apple Watch. To je stvar ukusa, ali definitivno nije isti dizajn u pitanju. Dizajn se svodi iskljucivo na tip elektronskih komponenti samo u glavama bas najzadrtijih inzinjera, ali dizajn ne podrazumeva samo tehnologiju kojom je nesto napravljeno - vec i sve ostalo: od fonta kojim nesto pise, do boje ili materijala.
Sad ja mogu da budem bezobrazan pa da napisem nesto tipa: znam da tebi nista sto nije integrisano kolo nije dizajn.... but I don't care.
"nema veze sta hoces da kazes, rasprava je o tome da je Apple cool a ovo nema veze s tim".
Apsolutno ne govorim o tome da li je "cool", vec da li mi se dopada kako je nesto dizajnirano ili ne.
Ivane, to je u tvojoj glavi. Pomenuo si feature koji nema veze sa Apple-om.
Notifikacija na Apple Watch-u nema veze sa Apple-om? Animacija koja prvo prikaze ikonicu aplikacije, pa sadrzaj notifikacije uz tih ton i kratku vibraciju a potom se sve odskroluje na gore - to nije Apple osmislio? Jel mozda HP to dizajnirao? Posto ja ne govorim o push tehnologiji, o bluetoothu ili 4G mrezi - to nisu razlozi zbog kojih mi se svidja kako rade notifikacije na Apple Watchu.
Mene je samo zanimao taj feature, posto se preko HP-a malo i ja bavim *tim featureom*. I don't give a sh!t sto se tice Apple-a, dizajna, Watch-a i svega toga.
Izvini, ali ako ja kazem "svidja mi se X zbog toga i toga" - kakve veze ima da li ti givujes shit ili ne? Ili ko je napravio cip unutar proizvoda?
Da. HP je (gasp) tehnoloska kompanija. HP does technology in general. Mozes ti da pljujes "po ukusu", ali... No fucks given
Opet, nije to tema, ali ako bas hoces - HP nije SAMO tehnoloska kompanija posto oni dizajniraju kompletne proizvode, ukljucujuci i novi logo, boju laptopa, detalje na hinge-u, heck, cak i izgled prezentacije. Oni sami na svom sajtu pominju premium look i slicno. A ja kazem da im taj aspekt ne ide i da nemaju ukusa.
jer ovo nije modna pista niti instagram feed.
Opet govoris s nipodastavanjem i svodis moj ukus vezan za dizajn i user experience na modne piste i instagram feed (samo jos Karleusu da pomenes i tvoje gnusanje prema svemu sto je estetska i dizajnerska tema ce biti kompletno).
To je mi je odlicna ilustracija uspesnosti Microsofta. Surface je sa profitno-prometnog aspekta smesno zanemarljiv za Microsoft. Sa druge strane, izgleda da je neverovatno uspesan u svojoj misiji ustanovljavanja Microsofta kao cool firme.
Atila, ne drzis se teme. Hocemo sada da pricamo o zaradi? Necemo. Niti sam pomenuo koliki je profit Surface-a, niti me zanima. Ja samo kazem: Microsoft ume da dizajnira lep kompjuter, lep wearable, lep OS. Apple isto. Apple Watch je jako lepo dizajniran sat - PO MENI. Niko ne mora da se slaze - ali hajde da ne skrecemo temu na nesto o cemu nemam bas nikakav stav: a to je koliki je profit, ko pravi GPS cip unutra ili stagod. Ja nisam inzinjer elektronskih komponenti, ne zanima me - it can be magic for all I care. Ali zanima me estetika, dizajn interfejsa, UX - i o tome pricam. To su stvari koje Apple i Microsoft rade dobro a HP kad pokusa - zaboli glava.
Jebote, ti konstantno pokusavas da sve sto nije ono sto je tebi licno bitno - a to je ono hard core inzinjerski aspekt proizvoda - svedes na nekakve Kim Kardasiane ili da bar, ako nista drugo, naglasis kako se ne prodaje puno i kako je zanemarljivo. Estetika i dizajn su za tebe stvar pomodarstva, instagrama, folk zvezda, modnih pista i slicno - sve je neka obmana plitkih narodnih masa.
Nadam se da tako ne mislis i za klasicnu muziku (samo tonovi, muzicke instumente inace pravi HP), slikarstvo (samo tempere i ulja na podlozi) ili vajarstvo (sve je to samo glina).
Long story short - ja pricam o tehnologiji i tehnoloskim trendovima, dok Ivan prica o dizajnu i brendovima. Kao i u svakoj apples vs oranges diskusiji, ishod tesko da moze biti smislen.
Treba li da te podsetim da si ti usao u ovu raspravu o dizajnu? Ja sam s Reljom raspravljao o dizajnu Apple Watch-a, ti si dosao i poceo da pricas o elektronici i sada kazes "apples vs oranges". Pa izvini, nisam ja gurao pomorandze u pricu o jabukama.