Ne znam sta da ti kazem Ivane, meni je svaki Win update isao tako sto on downloaduje update i zatim kada ga ugasim ga pripremi ili sta vec i pri sledecem dizanju sistema ga instalira.
Kada je veci update (creators) onda to traje do desetak minuta, a sve ostalo je recimo 3 4 minuta.
Nisam nista bog zna sta cackao po settings i sto sta vec.
Ja cesto mislim da ljudi koji ceo zivot koriste Windows PC jednostavno ni ne znaju za bolje. I ne mislim ovde nadmeno tipa Mac je bolji od PC - nije za sve i nije uvek. Ali mislim na to da ljudi koji ceo zivot koriste Windows PC (a narocito ovaj nas, narodni, rucno sklopljen PC) - misle da nesto jednostavno mora tako. Na primer, secam se kako mi je defragmentacija HDD-a bila normalna stvar na Windows-u 7, dok mi neko nije rekao da OS X sam defragmentira disk maltene u toku rada (kad god ima priliku) i da defragmentacija nije nesto o cemu treba da vodis racuna. Ja, jednostavno, nisam znao za bolje.
E ovo mi je dobar primer: kada ugasis kompjuter? Ugasis? Ja se ne secam kada sam ugasio svoj iMac ili MacBook Pro. Zasto bih ga gasio? Zapravo, poslednji put kada sam uopste restartovao moj iMac je bilo kada se instalirao poslednji macOS update pre par nedelja. Verovatno cu ga sledeci put restartovati kada izadje High Sierra.
Jos jednom, ja ne tvrdim kako je Mac bolji u svemu (meni je bolji, ali nije u svemu i nije za svakog). Cak ne kazem ni da je Windows neko smece koje nista ne valja. Ne, ja kritikujem neke vrlo konretne stvari - i uvek se nadje neko da me ubedjuje kako to tako, u stvari, treba.
Zamisli obrnuto - ti si primoran da koristis Mac, i odlucis da instaliras na njega neku igru. I onda skontas da 90% igara koje si imao na PC-u ovde nema, a tih 10% sto ima, radi losije pod macOS. I ti dodjes na forum da se zalis, a ja ti na to odgovorim sa: ne kapiram u cemu je problem, tih 10% igara sto ima ti je sasvim dovoljno, i to kako rade je sasvim ok.
Posto tako meni zvuci ovo sto vi pisete.
Sve mi shvatamo. Ako si imao anniversary update instaliran, i redovno ga palis/gasis/restartujes (pa makar nedeljno), i ako te je pitao samo taj JEDINI put, ono sto opisujes nije ni default, ni namenjeno ponasanje Windowsa 10 Pro. File a bug. That said, vise fleksibilnosti u vezi restarta su jedna od ociglednijih razlika izmedju Anniversary i Creators updatea.
Ako su imao Win 10 Home, ili si cackao ili odlagao (ili ako je to neko drugi pre tebe radio na toj masini), ako je to iskljucivanje bilo samo sleep... Jbg, perfect storm.
I ne mozes da "neces" Creator's Update, nema vise "ali qweqwe.exe radi samo na Windows XP-u". Pisi autorima softvera kojima to predstavlja problem - 1703 je dostupan vec preko godinu dana za developere. Za Max si platio vise $$$ nego za Windows, trebalo bi malo vise da se i trude da isprate tvoje radno okruzenje (sta da mi uz Max treba Paint 3D ili Game broadcast?).
Kao prvo - da odmah kazem da razumem ja da ja taj kompjuter palim svaki dan i redovno update-ujem i malo mu posvecujem bolju paznju - da bi verovatno sve to mnogo bolje bilo. Da mi je Windows PC glavni kompjuter koji redovno koristim, verovatno bih sam proveravao da nema neki update svako vece i trebalo bi mi 5 minuta da update-ujem. I sigurno bih imao neki SSD - Windows 10 leti na SSD-u - i trajalo bi 5 sekundi da se restartuje.
Ali nije takva situacija. I meni to pravi problem. I da, razumem ja zasto je tako, objasnio si ti meni u kakvoj nezavidnoj situaciji je Microsoft povodom updates. ALI - svejedno - to meni pravi realan problem. I nekako, ja ocekujem od tako mocne kompanije kao sto je Microsoft da rese taj problem. Kako? Nemam pojma. Nek neki AI nauci kako ja radim, pa nek inteligentno zakljuci kada da update-uje. Ne znam, ako radi Photoshop i otvorena su 3 fajla od 100Mb i nisam pritisnuo CTRL+S u poslednjih pola sata, nek iskoristi neki machine learning i zakljuci da ne treba da restartuje kompjuter, nego neka to ostavi za sledece gasenje. Ili nek krene da gasi programe, ali mi otvori save dijalog i ceka da sacuvam (ironicno, kad god HOCU da restartujem, on zaustavi restart posto je neki program otvoren i ceka da kliknem Force Restart, sto me isto iritira kao nista, ali ne, kada on hoce da restartuje, onda bi ugasio i life support da moze, samo da se restartuje). Ili - nek sva dokumenta koja su otvorena sacuva negde na disk, pa mi onda kaze, kada se updateuje: "ej, ovo su sva dokumenta koja si imao otvorena, evo ih ovde sacuvano, pogledaj ih pa obrisi sta ti ne treba". Ili nesto mnogo pametnije sto meni ne bi palo na pamet ali Microsoftu bi.
U svakom slucaju, kako god okrenes, ja sam izgubio ono sto sam radio. Nije bilo strasno, ali moglo je da bude, i jos sam morao da cekam da on zavrsi instalaciju. I nije da sam hteo da se to desi da bih imao sta da pljujem po forumu. Posao mi je mnogo vazniji od toga da imam neke logorske price o uzasnom Windowsu, ili da bih mogao na Macrumorsu da pisem kako je Mac bolji. Ovo sto pisem, cak i ovo sad, je zabava - hobi - ali ono je bio posao, posao koji ima rokove, posao koji mi cesto stvara stres - da sam znao da ce mi uraditi tako restart, sigurno bih to predupredio i sigurno se ne bih tvrdoglavio. Nije kao da je bilo: "e bas NECU da update-ujem, iako znam da mora! Bas cu u inat da klikcem na 'update later' posto sam nezrelo dete!". Ne, znaci, samo nisam razmisljao o tome.
Druga stvar - ovo sto si napisao za Max, to prosto ne verujem da si napisao. Ati, to je strasno, to je kao ono kada na opasku da narod nema hleba kazes da jedu kolace. Odmah da kazem, jeste, Autodesk je popravio to kako Max radi na Creators Update (onaj aprilski) ali tek nekih mesec, dva nakon izlaska. Za to vreme, Max je imao performance issues. E sad, ja razumem, zli, lenji Autodesk. Taj Max su tako poceli da zapustaju da je strasno - i svako ima puno razloga da bude besan na njih. I jeste, imali su gooooooomilu vremena da budu spremni. Ali, nisu. To je realnost. I sta sad - mislim da ce nasi izdavaci i musterije totalno da imaju razumevanja. Jbg, znate, hteli mi da to bude u roku, ali nas ceo engine je vezan za 3ds max, i sada imamo problema posto se Creators Update instalirao a Autodesk je bezobrazno kilavio sa patchovanjem - tako da, vi cete sada da iskulirate. Jel tako? Jbt, nekom posao moze da propadne, moze bukvalno da bankrotira (malo dramim, ali moze da se desi) - zato da bi Windows imao svoj update. Ja ne znam kako se bolnice usudjuju da koriste Windows, stvarno. "Zasto je life support prestao da radi?!?!?" "Erm, na ekranu pise "Sit back while we update a few things!". Opet, preterujem, ali mislim da shvatas na sta ciljam.