Da, ja sam video na AT, ali sam pretpostavio da su uzeli sa nekog official izvora, tako se dalo i zakljuciti iz teksta.
Ne znam tacno kako Windows to sve radi, ali mislim da koriste nekoliko tehnika da dobiju hidpi sliku i da to nije vezano za rezoluciju ekrana vec procenat scale-ovanja UI. Drugim recima, ako zelis 150% ili 200% scale rezolucija ekrana ostaje ista.
macOS uzme pa renderuje sve u vecoj rezoluciji i onda scale downuje u procentu u kom zelis. Mana ovoga sistetma je zahtevnost, tojest, sve renderuje u vecoj rezoluciji da bi dobio vise prostora i onda to downsample-uje. Prednost je sto i kad neki developer poput Adobe koristi sklj metod za hidpi, sve radi kako treba. Developer samo pravi sve assets u 4x rezoluciji, sistem to izrenderuje u toj rezoluciji (koja je tacno duplo u obe dimenzije, pa je sve na svom mestu) i onda skalira na rezoluciju ekrana. Nije meni bas sve to jasno, ali tako nekako. Takodje, dobra stvar je sto ako app nema hidpi assete, renderuje se duplo, ali sa manjom gustinom (dakle, bude mutno, tj pixelizovano) ali je i dalje sve tacno gde treba.
Windows sve radi "pravilno" - i ocekuje da developeri urade svoj posao kako treba, sto nekad rezultuje da se font renderuje na jedan nacin, rasterizovana grafika na drugi, prozori na treci, itd.
Verovatno ti to sve bolje razumes. U sustini, Mac ima nekoliko rezolucija i njih radi u 1x i 2x varijanti i mnogo je sve to lakse. Windows ima milion rezolucija i problematicno je. Hocu da kazem, razumem ja (u teoriji) zasto je to tako i razumem muke. Tim pre sto je vecina monitora u Windows svetu i dalje ispod 100ppi pa se manji developeri bas i ne cimaju previse. Sto mi je interesantno s obzirom da su svi telefoni i tableti "retine" - s druge strane, pre par nedelja izadje skupi laptop sa GeForce 1080kom i ima 1080p ekran. Ludilo.