Dakle nemoj braniti kceri da crta stripove ili da programira, ili sinu da ide u baletsku skolu (ne pricam o "sve moze" uzgoju, vec o fokusiranju na pronalazenje sta interesuje dete). THAT'S QUITE LITERALLY ALL IT TOOK. A posle ce se zene izboriti za ono sto stvarno zele (kao sto i svaki pojedinac treba da nadje svoje mesto), i to je, po njima, jedini nacin da ih *mainstream* muskarci prihvate kao jednake. A ne da im ti OPET isti ti muskarci kreiraju neke nove ideale, pa makar koliko na papiru progresivni ti ideali bili. Isto i za sve manjinske grupe. Do your shit and you will be respected. Have your independence handed down to you, and it will worthless. Znam da se ovo ne poklapa sa tvojim stavom, ali...
Atila, niko normalan nije protiv ovog metoda. Ali moje pitanje je.... evo, da ne idemo u USA, hajde da se drzimo nase Srbije - pitanje je, jel' vi stvarno mislite da u ovom nasem drustvu mozemo da napravimo skole u kojima ucitelji pomazu deci da otkriju sta zele. Jel stvarno mislis da je, u slucaju Srbije, THAT QUITE LITERALLY ALL IT TAKES?
Pa nasi ucitelji, kao prvo, imaju uzasne predrasude, roditelji su u fazonu "zna se gde ti je mesto", politicari su u fazonu "joj, sto volim kada mi novinarke kleknu", celo drustvo je polupano. Odmah da kazem, da, ne mislim ja da ce tu filmovi i likovi pomoci, ali sam ubedjen da je jedini nacin da nesto uradimo da 'poguramo', pa makar u pogresnom smeru - ali bilo sta je bolje nego status quo. Narednoj generaciji devojaka nece ucitelji reci da mogu da budu sta god zele ako se trude. Roditelji ce im reci "mani se corava posla" kada kazu da zele da budu slikarke (real life primer moje poznanice). Politicari - tu tek nema vajde. Ko onda? Ovako, bar imaju superheroes and space ships.
Mislim da ti prelazis preko cinjenice da su Finci, Norvezani, Danci, itd - dosta drugaciji od Italijana, Spanaca, Srba.... ja ne znam sta je tu razlog, da li su neki narodi religiozniji, da li klima, da li to sto nisu, khm, imali svi kolonije da eksploatisu vekovima pa ulazu te pare u infrastrukturu - ne znam - ali znam samo da nije isto. Siguran sam da ni njima ta ravnopravnost nije dosla iz jednog magicnog QUITE LITERALLY ALL IT TOOK resenja. NIJE. Ako to mislis, onda ignorises sve ono sto je bilo pre toga. Nije ni blizu tako jednostavno. Quite literally.
Daleko bilo da su filmovi bilo kakvo resenje. Ju ne. Ali mislim da to sto su bar skrenuli paznju na taj issue ima pozitivan efekat. Znas ono, ljudi cak ni ne primecuju nejednakosti. Imam dva primera: jedno je moj drugar koji je sad dobio cerku primetio - gleda natpis na Strandu: "veslacki klub za decake i devojcice" i bas konstatuje kako je poceo da uocava neke stvari. Zasto uvek decaci prvo? Nije to problem, naravno, ali to je 'default'. I zamisli onda neko napise "klub za devojcice i decake" i gomila ljudi to napadne kao SJW forsiranje necega. Tako meni deluju ove kritike stripova i filmova. Benigne stvari ljudi dozivljavaju kao SJW. Drugi primer je Overwatch. Vidim kako se na forumima zale kako samo dodaju zenske likove. Pocela je rasprava u fazonu "Blizzard mrzi muskarce". I onda samo prebrojis likove i shvatis da muskih i dalje ima vise. Ljudi samo primecuju ono sto im je neobicno, a to je da je od 5 poslednjih likova zenskog pola, 4 zenskog pola. Da su dodali 4 muska i jedan zenski lik, niko ne bi nista skontao. My point: default nam je pogresan, a svaka izmena tog defaulta se dozivljava kao usiljeni SJW.
Meni ovaj tvoj finski pristup primenjen na Srbiju deluje donkihotovski, iskreno. Zamisli da pricamo o korupciji, i da svi znamo da novi zakoni nece puno promeniti, ali bar, kao, ajd, pokusavamo nesto - a ti na to dodjes i kazes "u finskoj su ljude edukovali koliko je korupcija losa - that's quite literally all it took. I evo, vidi - u finskoj to radi!", potpuno ignorisuci cinjenicu da nisu imali komunisticku diktaturu pola veka.
Dakle, samo da vam ne bi stavljao reci u usta: jel vi tvrdite da, sta, ne treba da forsiramo zenske likove vec da deci prepustimo da sama biraju. Kako se to tacno radi, evo, u Srbiji? Evo, postali ste ministar prosvete, ili premijer drzave - sta su vasi koraci? Znam da je nefer pitanje, ali samo ilustrujem da mi taj primer ne deluje kao resenje primenjivo na sve situacije. Ne znam sta je pravo resenje, nemam pojma - ali imam osecaj da vi kritikujete ovo a nemate nikakvu validnu alternativu.
Hajde da cujem, gde gresim. Iskreno pitam - ne inatim se. Ja bih voleo da znam sta je resenje. Vi ste pametni, dobronamerni ljudi - kojim pravcem treba da krenemo?
@Relja
Da ne quote-ujem sad tu sliku sto si okacio - come on. To je bas ocigledno zezancija. Taj lik je running gag kroz film. Zaista ne vidim da je iko stavio tog lika iz politicke korektnosti, vec kao fazon. It's a joke. Tacno su mogli tu sliku da ubace u film, uklopilo bi se skroz.
I dalje ne vidim kako je to odgovor na moj komentar: evo, pitam te. Robert Downey Jr. uskoro, verovatno, nece vise glumiti Iron Mana. Isticu mu ugovori, verovatno se smorio, ima vec godina. U stripovima je novi Iron Man crna tinejdzerka. Ok, sigurno nije slucajno sto je crna tinejdzerka, ali sta tu tacno fali? Mislim, ono, dodata je da pokriju jos neke demografije, jasno, ali sta je usiljeno tu? Riba nosi Iron Man oklop koji je napravljen za njene proporcije. Iron Man oklop joj daje snagu. Ona je pametna i kao neki mali genijalac je i dobra je sa computers and shit. Sta je tu nerealno? Sta je tu pogresno? U Marvelovim stripovima su toliko menjali osobu iza kostima, ne znam jel znas da je jedno vreme Iron Man bio skroz drugi lik, dok je Tony bio u komi, valjda, ili tako nesto. Jel opala prodaja? Nije, naravno. Zato sto je od prvog broja cela poenta bila u odelu, ono, robots and rockets and shit, a ne u osobi unutra. Medjutim, sada kada u to odelo stave devojku, pa jos crnkinju - ej, frka. Ozbiljno, znas koliko ima tih blogova i postova na YT i sve to o tome kako je taj lik direktna politicka propaganda? Zovu je "biggest Marvel villain" i slicno. Vracam se na pitanje za vas dvojicu: treba izabrati novog lika da nosi Iron Man odelo kada Robert Downey Jr. prestane da glumi. Bice nov lik. Sta je resenje a da ne bude SJW momenat? Sta bi Finci uradili? Posto ako stave zenu - bice SJW. Jedino sto ja, onda vidim, kao resenje je ili da stave muskarca, ili da toliko jebeno opravdaju zenskog lika i napisu ga ne znam koliko kvalitetno, da ljudima "ne deluje usiljeno". Meni to malo nefer. Posto je za muskarca dovoljno bukvalno da stave brain-dead lutku unutra i niko se ne bi bunio. Bio bi los film, ali niko ne bi pominjao bilo kakav usiljeni politicki momenat kao razlog zasto je los.