E sad pitanja. Kao prvo, interesuje me finansijska opravdanost ovoga.
Dalje me interesuje koliko su tacne, ovaj, glasine o Luxoru kao eksploatatoru mladih talenata (ovo je nezgodno pitanje, znam, ako niko nece da prokomentarise, ne mora).
Konacno, interesuje me da li je kreativni tim razmisljao o izdavanju stripa sa vise strana, iz svega nekoliko nastavaka, (recimo, tri godisnje) - koji bi bio nesto skuplji, ali veci i luksuzniji. Kao sto to rade u, recimo, Francuskoj. I ako jeste, zasto su odlucili da im ovaj 'americki' fazon vise odgovara? Postoje pros i cons za oba pristupa, i zato me interesuje sta je bolje za domace trziste.
FINANSIJSKA OPRAVDANOST - O ovome je rano govoriti. Luxor ima volje i kondicije da proba da napravi POTPUNO NOVU GENERACIJU citalaca, znaci, ne tebe i druge ljude na ovom i ostalim forumima, vec da novi klinci koji nikada u zivotu nisu citali stripove, to pocnu da rade. Put je trnovit i tezak, ali, probacemo da ga predjemo. Strip prati jaka reklamna kampanja - u osnovnim i srednjim skolama od danas pocinju da se lepe veliki plakati koji najavljuju ove stripove (i to sirom Srbije, ne samo u Beogradu ili vecim gradovima). Zatim, za koji dan, zavrtece se i reklama za stripove (za svaki broj se pravi posebno, kao za Boomerang), u programima koji klinci gutaju (na RTSu pocinje YuGiOh GX u kojem ce sigurno biti reklama). U stvari, mi pokusavamo da ovo toliko temeljno uradimo, da na kraju, ako stvar pukne, bar budemo sigurni da smo sve uradili kako treba. Dalje, strip je deo sire price - u Loudworks studiju, delu Luxora, vec sest meseci se radi na produkciji 3d crtane serije i filma Faktor 4. 30. septembra, na Salonu Stripa u SKCu, u 18 casova, bice prikazan i ekskluzivni teaser trailer za ovaj film.
GLASINE O LUXORU - Ne znam tacno na sta mislis... Crtaci koji rade ove stripove to rade vec dve (F4) i godinu dana (DM), i placeni su za sve sto su do danas nacrtali, i sta jos uvek crtaju. Mogu da posvedocim da sve sto je Luxor sam proizvodio, da su ljudi bili placeni veoma okej i veoma na vreme. Ovde ne spada, recimo, strip Tajni Agent Izi, za koji je Luxor bio samo izvrsna produkcija, dok su honorare za crtace i scenariste tog stripa odredjivali ljudi iz firme koja je i izmislila Izija, a koja nema nikakve veze (osim tada, kratke poslovne saradnje) sa Luxorom.
IZDANJE - mislimo da je ovakva tanja, amercika varijanta pribliznija nasem trzistu i onome sto zelimo. Dakle, kod klinaca se mora stvoriti navika - moraju da se bombarduju informacijama i redovnoscu stripova i pristupacnijom cenom. Takodje, razmisljamo i o varijanti trejda, odnosno da kada recimo izadje 10 epizoda, prvih pet izbacimo kao tvrdokoriceno luksuznije izdanje u ogranicenom tirazu.