FTL: Faster Than Light

Inovativna igra FTL vam omogućava da putujete svemirom i lično prođete kroz situacije opisane u mnogim Space Opera serijama i romanima.

Posle uspešne kampanje sakupljanja para na sajtu Kickstarter, dvojica developera iz Kine (Matthew Davis and Justin Ma, zaposleni u Šangajskom ogreanku poznatog 2K Games-a) su najzad pustili u prodaju njihov veoma zanimljiv “svemirski simulator” koji nas bez imalo milosti prebacuje u svet koga se svi rado sećamo iz Star Treka. Ogroman svemir prepun raznih vanzemaljaca, nepoznati svemirski fenomeni, održavanje rada vašeg broda, i naravno, bitke.

FTL: Faster Than Light je na prvi pogled veoma jednostavna real time strateška igra (u potpunosti podržava opciju pauziranja radi donošenja taktičkih odluka) u kojem vodite poslednjeg preživelog člana imperija koja je uništena od strane pobunjenika. Vaše povlačenje kroz mnoge planetarne sisteme će vas dovesti u kontakt sa širokim spektrom raznih situacija, od sretanja miroljubivih trgovaca, upadanja u opasna meteorska polja, pa sve do otvorenih sukoba sa nekoliko frakcija. Jedno je sigurno, morate uvek napredovati dalje jer ogromna flotila pobunjenika je uvek par koraka iza vas i lagano se približava.

Najveći izazov koju igra daje je brutalna borba koja veoma iznenada može da se preokrene iz pobede u poraz. Naime, tokom borbi u real time-u upravljate sa vašim brodskim sistemima (štitovi, naoružanje, održavanje života, senzori), ali i istovremeno morate voditi računa o vašoj posadi. Ako ih dobro rasporedite vaš brod će raditi bolje i efikasnije, ali nažalost, veoma dinamične bitke će ih često naterati da napuste svoje pozicije. Naime, dok se vi trudite da oborite štitove protivničkom brodu, njegovi laseri mogu da izazovu požare i pad sistema vašeg broda. Popravka i gašenja požara mogu da se regulišu ako imate slobodnog prostora za manervisanje sa posadom, ali teleportovanje neprijateljih vojnika na vaš brod uvek može da vas izbaci iz koloseka (pogotovo ako ste rešili da se protiv vatre borite tako što ćete otvoriti vrata u jednoj sekciji broda, taman pre udara neprijateljskog lasera u sistem koji reguliše rad svih vrata na brodu). Jednostavno, kada jednom lavina krene morate biti veoma oprezni u njenom rešenju, jer bilo koja greška može da vas skupo košta.

 

Ali smrt nije kraj. Pošto je ova igra napravljena u poznatom podžanru RPG igara “roguelike”, smrt nema veliki penal – vraćate se na sam početak igre čija kampanja traje manje od sat vremena. Na svu sreću sistem napredovanja u takvom okruženju je veoma lak. Da bi ste na početku igre dobili pristup boljim svemirskim brodovima, posadi i opremi, morate prvo rešiti gomilu malih zadataka (dođi do planetarnog sistema X na “normal” težini, uspešno se odbrani, reši misiju X, itd). Kada najzad dođete u posed napredne opreme i ljudstva, onda će te vi postati strah i trepet u beskrajnom svemiru, vi ćete voditi ofanzivu i slati svoju posadu u napade na protivničke brodove.

FTL: Faster Than Light je na prvi pogled jednostavna igra, ali veoma brzo ćete svatiti da ona u sebi krije dubok gameplay koji će vas naterati i da zaplačete i da se radujete u jednakim dozama.

Punu verziju igre možete kupiti na oficijelnom sajtu za samo 10 dolara.

 

Komentari: