Funkcionalan veštački bubreg

Prototip biodizajniranog bubrega koji je presađen u laboratorijsku životinju počeo je da obavlja svoju funkciju.

bubreg

Istraživači u Massachusetts General Hospital u Bostonu odgovorni su za uspeh ovog istraživanja. Oni su uzeli pacovski bubreg i isprali sve stare ćelije. Preostala mreža proteina imala je oblik bubrega, uključujući mrežu krvnih suduva i odvodnih cevi, ali ništa više. Pomoću procesa koji se može nazvati “proteinsko plombiranje”, nove ćelije (matične ćelije razvijene u odgovarajući oblik) su upumpane u ispražnjene delove organa i ostavljene da se povežu sa “šasijom”. Ova faza je trajala narednih 12 dana, tokom kojih je organ bio ostavljen u sud koji oponaša uslove u telu pacova. Kada su formirani organi testirani u laboratorijskim uslovima, proizvodanja urina iznosila je oko 23% od prirodnih količina.

Tim je potom presadio organ u pacova od kog su matične ćelije potekle, gde je njegova efikasnost pala na 5%. Glavni istraživač na ovom projektu, doktor Haral Ot (Harald Ott) naveo je međutim da bi samo delić originalne funkcionalnosti bubrega bio dovoljan da pacijent ne zahteva hemodijalizu (ta vrednost bi morala da bude oko 10-15% funkcionalnosti).

U nastavku istraživanja tim (i sve koji će ga nastaviti) očekuju mnogi problemi – prvo je dugoročna funkcionalnost ovakvog organa, a zatim sledi pitanje ljudskih bubrega, koji su veći i kompleksniji za proces proteinskog plombiranja. Ipak, to ne umanjuje potecijal ovog fantastičnog uspeha – pomoću biodizajniranih organa, mogućnost odbacivanja pri transplantaciji bila bi neutralisana (sve ćelije bi došle od matičnih ćelija pacijenta).

Pogledajte prilog o ovoj vesti ispod.

Hvala BBC.com na originalnoj vesti.

Komentari: