George R.R. Martin sprema Holivudski projekat

Naučno-fantastična antologija priča Wild Cards kojom je GRR Martin upravljao tokom zadnjih 25 godina bi uskoro mogla biti prebačena na filmsko platno.

Filmovi o raznoraznim Marvel i DC superjunacima su u zadnjih par godina doživeli pravu renesansu, i teško da postoji šansa da se pored njih pojave neki novi projekti sa sličnom tematikom. Jedini način da se to desi je da neki popularni filmski ili književni stvaralac uloži svoje vreme i trud i osmisli zanimljiv paket koji bi se svideo filmskim studijima. Jedan od takvih projekata je svakako WILD CARDS, antologija SF priča od raznih autora širom sveta koja je u zadnjih 25 godina stvorila veoma zanimljiv i komplikovan univerzum prepun fantastičnih priča i karaktera. Pod vođstvom  George R.R. Martin-a koji je još od daleke 1987. godine bio odgovoran za izdavanje preko 15 antologija u kojima su on i mnogi drugi autori opisali dogadjaje u alternativnoj zemlji koja je uništena smrtonosnim virusom. Najveći uticaji u stvaranu ovog zanimljivog univerzuma su bili novi talas stripova koji su započeti Frank Miller-ovim Watchmenom i Alan Moore-ovim Dark Knight Returns, kao i jedna od fantasy roleplaying avantura koje je George R.R. Martin lično vodio kao gamemaster u svojoj mladosti. U kratkim crtama, Wild Cards univerzum prati život ljudi posle širenja misterioznog vanzemaljskog virusa koji je pobio 90% čovečanstva, od 9% napravio mutirane zveri (zvane Džokeri), a od 1% napravio superjunake (zvani Asovi). Tokom zadjnih 25 godina ovaj univerzum je postao toliko nadograđen od strane raznih autora, da današnji šefovi filmskih studija nisu mogli da odole a da ne razmotre kupovinu prava za pravljenje filmova iz ove franšize.

Studio koji je na kraju odlučio da otkupi filmska prava od Wild Card univerzuma je Universal, a u kooperaciji sa SyFy kanalom oni će u narednom periodu pokušati da se odluče kako da prenesu ove zanimljive priče na filmsko platno. Nadamo se da će projekat zaživeti i da će fanovi SF i superhero žanra dobiti nov razlog da odu do bioskopa.

Komentari: