Globalni trendovi 2030: Alternativni svetovi

Američki National Intelligence Council’s (NIC), skup organizacija koje procenjuju globalne trendove, dao je svoju viziju sveta za dvadeset godina.

NIC zapravo predstavlja granu zajednice američkih bezbednosnih agencija, poput NSA i CIA. Svake četiri godine, NIC dostavlja dokument koji prikazuje moguće grane daljeg razvoja naše civilizacije, to jest skupa nekoliko dominantnih civilizacija koje se nadmeću, direktno ili indirektno, za vođstvo.

U osnovi, dokument je zaključio da će se fokus daljeg tehnološkog i ekonomskog razvoja pomeriti na Aziju, pre svega Kinu koja će izrasti u najveću svetsku ekonomiju.

Takođe, kompletan svet, prema NIC, očekuje porast srednje klase, pre svega usled pada siromaštva i drastično većih mogućnosti za obrazovanje. Ovo će povećati nivo konzumerizma, i potrebe za resursima, koji će usled toga postati još dragoceniji i ređi. Prema predviđanjima, samo potreba za hranom i vodom će porasti na svetskom nivou za 40% do 2030. godine. Loš menadžment u ovim kritičnim oblastima mogao bi da bude katalizator za nestabilnost i haotične promene koje bi mogle da budu drastične. U neku ruku, ovo je već evidentno, budući da je jedan od uzročnika “arapskog proleća” bio i nekontrolisan rast cena hrane u Tunisu i drugim zemljama gde su izbile revolucije.

Zdravlje populacije će takođe porasti, predviđa izveštaj, kao i očekivana starost u zemljama u razvoju, ukazujući da će smrtnost od bolesti kao AIDS, malarije i respiratornih infekcija pasti za trećinu.

U jezgru ovih promena nalaziće se (i već se nalaze) dostupni mobilni uređaji sa pristupom internetu. Njihova prisutnost u populaciji raste mnogo brže nego u slučaju kog drugog uređaja, uključujući mobilne telefone. Uz njih, populacije zemalja iz islamskog sveta, Kine i Indije, kao i latinske Amerike, dobijaju mogućnost da ugrade svoju kulturu u globalnu razmenu informacija. Područja Afrike će se vrlo brzo uključiti u isti proces, a još zanimljivije, standardi zapadne kulture početi da ulaze u do sada zatvorena područja, poput pitanja prava žena u zemljama koje striktno primenjuju šerijatski zakon.

Najveću pretnju u budućnosti izveštaj vidi u migraciji stanovništva u velike centre, kao i klimatskim promenama. Kao i u slučaju hrane i vode, NIC navodi da će krizno rukovođenje i implementacija naprednijih sistema biti ključni za dalji razvoj čovečanstva.

Celokupan dokument “Global trends 2030: Alternative Worlds” možete skinuti ovde.

Komentari: