Gooapple Phone

Popularni telefon iPhone je godinama bio centar pažnje kineskih privrednika. Posle hiljada i hiljada kopija, ovaj model je skoro dostigao savršenstvo.

Prošlogodišnja četvrta verzija popularnog iPhone telefona je doživela veliki uspeh u svetu. Veoma privlačna spoljašnjost, neprevaziđeni ekran sa ogromnom rezolucijiom, dobar hardware i softerska podrška su osigurali njegovu dobru prodaju, ali i veoma visoku cenu (kod nas se on može naći za 550 evra u radnjama i za oko 100evra manje po oglasima). Kinezi naravno sa svojim kopijama nemaju cilj da zarade velike pare, nego da korisnicima ponude uređaj koji veoma liči na orginal po maloj ceni (i uglavnom slabim kvalitetom proizvodnje). Definitivni pobednik u toj kategoriji je svakako Gooapple Phone koji ne samo da je uspeo da prekopira spoljašnjost samog kućišta (iste dimenzije, stakleni slojevi na prednjoj i zadnjoj strani), već su i uspeli da u Android okruženju naprave savršenu vizuelnu kopiju iOS operativnog sistema!  Svaki vizuelni deo OS-a je pažljivo prekopiran, od lock screena, deskop ekrana, voice/sms dialera pa sve do audio i video playera. Jedine razlike koje se mogu na prvi pogled primetiti je pristustvo Android notification bar-a, kao i standardnog Google-ovog browsera.

Što se hardware-a tiče, Gooapple Phone u sebi ima 460Mhz MTK6516 procesor (neke verzije i Qualcomm CPU sa 600Mhz), Android 2,2 Froyo, 320*480 kapacitativni ekran, 5mpix kameru, 1.3 mpix prednju kameru za video chat i GPS. Preformanse ovakvog procesora sigurno neće biti velike (iako nekoliko video snimaka pokazuju da može pokrenuti neke zahtevnije 3D igre), ali barem cena neće biti velika – 150 dolara! Telefon se po nekim vestima već pojavio u na kineskom tržištu, a prodaja u ostatku sveta verovatno neće biti započeta u skorije vreme.

Komentari: