Google lobira za autonomna vozila

Ukoliko sve pođe po planu do nedavno isključivo softverskog giganta, Nevada će biti prva država koja će dozvoliti vozila bez ljudskog upravljačan na svojim putevima.

Bez previše medijske pažnje, Google je angažovao lobiste iz Las Vegasa sa namerom da omoguće prolazak dva zakona tokom leta koji bi omogućili dalje testiranja i konačnu primenu u saobraćaju automobila koji se kreću potpuno autonomno.

Nakon opsežnog testiranja sa ljudskim istraživačima koje se odvija već najmanje dve godine, ova kompanija želi da proširi svoj program.

Dva pravna akta koja su neophodna da bi im to omogućiliu Nevadi su amandman u zakonu o električnim vozilima koji omogućava licenciranje i testiranje automatizovanih transportnih sredstava, a drugi je izuzetak u postojećem zakonu o slanju SMS poruka.

Ukoliko lobistima pođe za rukom da u narednih nekoliko meseci ubede zakonodavce, Google će nesumnjivo započeti poslednje faze testiranja i istraživanja pre plasiranja nekog oblika proizvoda bazarnog na ovoj tehnologiji.

Zanimljivo, pretpostavlja se da bi jedna od najprimamljivijih primena tehnologije, osim automatizovanih turističkih mini-taksija i vozila za dostavu, bila mogućnost da se kola sama parkiraju. Ovaj sistem bi definitivno skinuo kamen sa srca mnogih vozača koji su prolili litre znoja pokušavajući da uguraju svoje vozilo u teško dostupna parking mesta.

Uz lasere, kamere i radare koje koriste računari u Google automatizovanim vozilima, takva mesta više ne bi bila problem.

Komentari: