Google Lunar X se bliži stvarnosti

NASA je lagano počela da reaguje na Google-ovo takmičenje koje ima cilj da se pošalju privatne svemirske misije do Meseca.

2007. godine Google je sponzorisao jedno od od najzanimljivih i tehnički najtežih takmičenja na planeti Zemlji – Google Lunar X Prize. Nagrada od čak 20 miliona dolara će biti dodeljena prvom timu koji “na površinu Meseca bezbedno spusti motorizovanog robota, koji bi pri svojim putem od minimum 500 metara poslao slike i podatke nazad na Zemlju” (i dodatnih 10 miliona dolara za još tri najbolja takmičara). Iako je kompleksnost ovakvog zadatka veoma visoka, 26 timova širom sveta i dalje vredno radi na osvajanju ove prestižne nagrade.

Kako se rok prestanka takmičenja lagano približava (31. decembar 2015.), NASA je počela da razmatra početne planove oko zabranjenih zona na koje ove privatne misije ne bi trebalo da slete. Naime pored istorijske vrednosti, materijal koji su razne NASA ostavile na površini Meseca imaju veoma veliku naučnu vrednost. Posle 40 godina boravka u svemiru, ostatci Apollo landera i opreme koje su koristili astronauti su sigurno prošli kroz mnoge promene koje bi naučnici NASA-e hteli lično da ispitaju. Među najvrednijim artefaktima koji su bili pod udarom jake svemirske radijacije i ekstremnih temperatura su ostaci hrane i fekalija koje su astronauti  ostavili za sobom. Mnogi astrobiolozi bi dali svoju desnu ruku kada bi mogli da ispitaju promene u svemirskom izmetu (i hiljada bakterija koje su u njima).  🙂

Trenutni plan za оčuvanje ovih istorijskih zona podrazumeva zabranu sletanja u razdaljini od 1 do 3 kilometra od bilo kojeg NASA-inog artifakta na mesecu (od Apollo landera pa do najmanjeg šrafa). Pošto ne postoji nikakav način da se ova NASA-ina preporuka nametne na sve učesnike takmičenja (proces sletanja sondi uvek može biti iznenadno izmenjen zbog raznih problema), poštovanje ovih predloga je dobrovoljno.

Nadamo se da će što više timova uspeti da pošalju svoju misiju do površine meseca, a već sada možemo da vidimo da mali bužeti ponekad mogu stvoriti veoma dobre rezultate. Redakcija PhotonTide-a će nastaviti redovno da vas obaveštava o ovom zanimljivom projektu.

Komentari: