Google Nexus Prime

Google je danas predstavio svoj novi udarni telefon koji pored odličnog hardware-a u sebi krije i najnoviju verziju popularnog Android operativnog sistema.

 

Google je sa svojim operativnim sistemom Android na velika vrata ušao u svet mobilnih telefona i zajedno sa Apple-om uspeo da prekine dominaciju starih telefona koji su služili samo za telefoniranje i slanje poruka. Smartphone telefoni sada drže veliki deo tržišta, stari giganti koji su nekada vladali (Nokia, Rim, Palm,…) lagano odumiru dok pokušavaju da se priviknu na novonastalu situaciju, dok Apple i Google nastavljaju da predvode ovu industriju. Dok je Apple od trenutka prestavljanja revolucionarnog iPhone telefona zauzeo gornji segment tržišta, Google-ov open source Android OS se našao u svim segmentima prodaje – od telefona koji koštaju 100 evra pa sve do beštija od 600-700 evra. Ovakav širok spektar telefona je nažalost doveo do velikog segmentiranja aplikacija i hardwarea – Android programeri (za razliku od veoma kontrolisnog Apple ekosistema) imaju mnogo veći problem da svoje aplikacije prilagode velikom broju OS verzija, veličina ekrana, jačina procesora… sve to je uticalo da se Android apliacije pojavljuju u manjim količinama nego na iOS-u.

Najnoviji Androd operativni sistem 4.0 (popularno nazvan Ice Cream Sandwitch) sa sobom donosi novine koje su se pojavile u 3.0 verziji pre pola godine. Za razliku od 3.0 koji je bio namenjen samo tablet uređajima, 4.0 je prilagođen radu na telefonima. Uređaj koji će premijerno dobiti ovaj operativni sistem je Google Nexus Prime iz Samsunga, a odlični Super AMOLED ekran ovog telefona sa rezolucijom od čitavih 1280*720 piksela na odličan način prikazuje novi korisnički interfejs koji se i sada zasniva na sistemskim dugmadima koje su prikazani na ekranu (nema više fizičkih dugmadi ispod ekrana kao ranije). Pored mnogih UI izmena koje smo videli u 3.0 verziji,  novine su novi sistem otključavanja ekrana (kamera sada može da prepozna vaše lice i otključa telefon), Android Beam app koji preko NFC standarda može bežično da šalje podatke između 2 Nexus Prime telefona, bolji browser (snimanje stranica, prikaz “desktop” verzija stajtova), kao i bolji sistem za prepoznavanje glasa koji u realnom vremenu ispisuje vaše reči u textualnoj formi (nema više čekanja da kažete celu rečenicu pre nego što se ona ispiše).

Google Nexus Prime, kao i Android 4.0 će se pojaviti u javnosti tokom novembra.

 

Komentari: