Google-ovi automobili koji se sami voze nagomilali pola miliona milja bez nezgode

Google-ovi autonomni automobili, iako ne dovoljno bezbedni za masovnu proizvodnju, statistički nadmašuju ljude u bezbednoj vožnji. Posle pola miliona milja, ovo je već validni statistički uzorak. Da li bi ste vi prepustili volan softveru?

Sećate li se scene iz “Demolition Man” filma kada Sandra Bulok pusti volan svog policijskog automobila, a on se smanji i auto pređe u automatski režim? Džon Spartan kojeg tumači legendarni Stalone, u starom klišeu opakog policajca koji sve radi manuelno, vidno negoduje. No, budućnost je skoro tu, a Stalone odveć mator da se išta pita. Nekoliko autonomnih vozila već neko vreme krstari američkim putevima. Sem Google oznake na vratima, kamere koja je montirana na krovu, i velikim crvenim dugmetom za gašenje automatske vožnje, niko ne bi posumnjao da je vozilo išta drugačije od ostalih učesnika u saobraćaju. Na vozačevom sedištu je osoba zaposlena u Google-u, ali za volanom je softver po imenu Google Chauffeur, koji nas uspešno nadmašuje u vožnji.

Google-Autonomous-Toyota-Prius-front-three-quarter

Od 10 miliona saobraćajnih nezgoda koje se dogode u Americi svake godine, 9,5 miliona su krivica vozača. Google-ova autonomna vozila do sada su prešla oko pola miliona milja (oko 800.000km) bez nezgode. Evo zanimljivog iskustva koje je prepričao jedan od test vozača:

“Auto se nikada ne uspava niti mu išta skreće pažnju. Nikada se ne pita ko ima prvenstvo prolaza. Zna svako skretanje, drvo i banderu unapred i to u preciznom trodimenzionalnom detalju. Dolgov je vozio kroz pošumljenu oblast jedne noći kada je auto naglo usporio skoro do brzine puzanja. Mislio je ‘Šta je ovo? Mora da je bag’. A onda je primetio jelena koji je prošao pored njih. Auto je, za razliku od njegovih vozača, video u mraku.

Google's_Lexus_RX_450h_Self-Driving_Car

Ovi automobili i dalje nisu dovoljno bezbedni za implementaciju u širu auto industriju. Auto ne ume da čuje policijsku pištaljku niti da interpretira gestove rukama koje izvodi saobraćajac. Kada je vreme kišno, njegovi laseri se odbijaju o visoko reflektujući vlažan put. Na prvi znak kiše, pojavi se upozorenje da će se automatska vožnja uskoro prekinuti. Ne može da razazna vlažan beton od suvog, nov asfalt od čvrstog. Ali pored svih tih mana, njihove prednosti nisu nimalo zanemarljive.

Šta vi mislite? Da li bi ste u bliskoj budućnosti seli u potpuno automatizovan automobil, ukoliko bi statistika bila na strani robo-vozača, ili mislite da ništa ne može da zameni čoveka za volanom? Šta bi vas ubedilo da pustite volan?

Komentari: