GTA 4 + iEnchanced 1.2

U dugackoj istoriji modova za PC igre, retko se desi da se pojavi neki mod koji je ovako dramaticno promenio izgled orginalne igre.

PC korisnici koji vole da moduju igre su vec od 2001. godine oberučke prihvatili Grand Theft Auto franšizu. Bezbrojne modifikacije igre GTA 3 i njenih expanzija (Vice City i San Andreas) su povećale prodaju ovih igara, i oko sebe okupili sve veći i veći broj talentovanih programera i 2D/3D umetnika. Izlaskom PC verzije GTA 4 igre krajem 2008. godine, armija fanova je krenula u pohod da poboljšaju njenu grafiku. Tradicionalno, prve  modifikacije koje su se pojavile su bile fokusirane na ubacivanje novih auta i textura, a početkom ove godine jedan programer je rešio da se pozabavi sa menjanjem osvetljenja igre. Rezultati koji su nastali sa modom iEnchanced su stvarno fenomenalni! Novo osvetljenje i texture shaderi su uspeli da od igre koja je izgledala totalno prosečno da je podigne na nivo koji do sada ni jedna open world igra nije dostigla. Realistično dnevno i noćno osvetljenje definitivno unosi novi život u ovu igru, a naravno, svakodnevno pojavljivanje novih textura i modela auta će još više poboljšati opšti izgled Liberty City-a.

Ako ovakve grafičke rezultate može da napravi mala šačica ljudi, ostaje pitanje kako će fanovi dočekati izlazak nove Rockstarove GTA igre koja će sigurno biti fokusirana za trenutno konzolno tržište i sigurno neće ponuditi ovakvu grafiku. Vredi napomenuti da mod za osvetljenje iEnchanced radi samo na staroj verziji GTA 4 igre (1.0.4.0) i neće raditi na najnovijoj verziji (što je loša vest za korisnike servisa Steam). Moderi su se odlučili na ovaj potez jer je Rockstar sa svakom verzijom patcha menjao kompletne shadere za igru i onemogućavao lagan rad moding scene. Snimak iEnchanced moda koga možete videti dole je sniman programom FRAPS, koji je kriv za loš framerate.

Uputstvo za download moda možete naći ovde, a rad na njemu i dalje nije završen.

Komentari: