Immortals

Ovaj film je bio tako opušten po pitanju teme koju prati da publici ne pruža opsežan (niti bilo kakav drugi) uvod – stara Grčka u filmu, kao i nova Grčka danas, bila je i pre 3000 godina u krizi.

Opasnost, međutim, nije pretila od mogućnosti da Nemci ne plate kreditno zaduženje; tada, Grci su strepeli od kralja Hiperiona i njegovog krvavog pohoda koji je imao cilj da satre helensku civilizaciju u neplodnu, peskovitu grčku zemlju. Da bi u tome uspeo, mora da se domogne moćnog oružja iz davnina, Epirusovog luka.

U ovu priču će neočekivano upasti Tezeju, seljanin koji živi u vrlo slikovitom seocetu u liticama. Njemu kralj Hiperion ubija majku, i to
pred očima. Taj potez je mladom grčkom seljaku ostavio jako malo opcija, osim da pođe na totalnu osvetu.

Film je neposredno baziran na grčkom mitu o Tezeju, ali zapravo, ovo ostvarenje je takođe neposredno bazirano i na smislu. Zaplet je
pojednostavljen i niko se nije trudio da proveri rupe i nelogičnosti. Umesto toga, publici se servira neverovatna, sanjalačka scenografija (po meni najbolji deo filma) surovih litica, belih rudnika soli, hramova, zidina i šupljih planina gde spavaju okovani Titani. Na njima, bogovi, ljudi i tirani bore se za mesto među besmrtnicima, i to u 3D tehnologiji koja omogućava da se glave usporeno raspadaju pod udarcima Arejevog ratnog čekića, device se razdevičavaju i tako gube proročke moći, božanstva proizvode cinami talase, i slične stvari odvijaju se na potpuno epskom nivou.

Priča je napisana vrlo opušteno, i ne uzima u obzir poznavanje grčke mitologije. Vidi se, međutim, da je dosta pažnje posvećeno pisanju
dijaloga, kao i razvoju likova. Kralj Hiperion je odličan negativac, kog sjajno tumači Miki Rurk. Njegova pojava, koja je i u stvarnosti prilično falična, ovde je savršena za ludog kralja opsednutog ostavljanjem otiska na svetu. Ostatak glumačke ekipe nije previše poznat, što je i bila namera režisera i producenata. Možda to i nije loše, budući da smo videli kako izgleda kada Bred Pit glumi Ahila i niko na to danas nije posebno ponosan.

Možda liči na na film “300” u vizuelnom smislu, ali “Besmrtnici” nisu njegova kopija. Oba filma su prilično predvidiva, ali “Besmrtnici” je prvenstveno avantura o transformaciji Tezeja iz zbunjenog seljana u besmrtnika. Ispričana je dovoljno brzo i putem dovoljno neverovatnih prizora da njena plitkost ne pravi problem niti kvari gledanje.

Komentari: