Indeksi mogućnosti života u svemiru

Dok astronomi tragaju za novim planetama, grupa naučnika je došla na ideju kako da mogućnost života na nekoj od njih predstavi matematički.

U radu koji je nedavno objavljen, grupa naučnika predlaže dvostruki sistem označavanja planeta i njihovih satelita.
Prvi je indeks sličnosti Zemlji, koji ocenjuje u kojoj meri je neko nebesko telo slično našoj planeti (Earth Similarity Index – ESI). Drugi predstavlja indeks prisustva uslova koji otvaraju mogućnost za razvoj života, ali ne samo onog koji je nama poznat, već i onog koji teorije ostavljaju kao mogućnost (Planetary Habitability Index – PHI).

ESI ispituje veličinu nebeskog tela, gustinu i njegovu udaljenost od zvezde u čijoj je orbiti. PHI ispituje vrstu površine (tečnu, kamenitu, itd.), prisustvo atmosfere i magnetnog polja, kao i energije koja bi bila dostupna potencijalnom životnom obliku na toj planeti ili satelitu.

Prema radu, maksimalna vrednost ESI jeste 1, koji ima Zemlja, a sledeće na listi su planete sistema Gliese 581 (Gliese 581g – 0.89, Gliese 581d – 0.74, Gliese 581c – 0.70) , dok je Mars ocenjen sa 0.60.
Na PHI indeksu, najbolje su ocenjeni sateliti gasnih giganata našeg sistema, i, očekivano, Crvena planeta. Tako je Titan dobio rezultat 0.64, Mars 0.59, a Evropa 0.49.

Iako deluju pomalo proizvoljno, pogotovu faktora koji se mere za PHI indeks, ovakva sistematizacija je neophodna u sve ozbiljnijoj potrazi za nastanjivim planetama, kao i onim nebeskim telima koja su možda već naseljena.

Komentari: