Indija planira misiju spuštanja na Mars 2016.

Indijska organizacija za kosmička istraživanja (ISRO) može za nekoliko godina da pokuša spuštanje kosmičkog aparata na Mars.

ISROKako piše Grujica Ivanović za portal Astronomski magazin, indijska organizacija za kosmička istraživanja (ISRO) može za nekoliko godina da pokuša spuštanje kosmičkog aparata na Mars, prema navodima Indian Express. Misija drugog indijskog aparata na Mars može da krene 2016. uz uslov da raketa-nosač (RN) GSLV bude spremna za lansiranje.

Iako projekat još uvek nije odobren, sasvim je izvesno da će Indija lansirati prema Marsu 2016. svoju drugu medjuplanetarnu letelicu pomoću snažnije RN. Naravno, konačna odluka će biti doneta u svetlu rezultata misije sonde “Mangalijan” koja je 1. decembra napustila orbitu oko Zemlje i sada lete prema Marsu, gde će sa orbite veštačkog satelita istraživati atmosferu i površinu planete.

Za razliku od orbitalne misije “Mangalijana”, sledeći indijski marsijanski projekat planira spuštanje lendera na površinu Crvene planete. Ako misija bude uspešna, Indija može postati druga država (posle SAD) čija je letelica uspešno sletela na Mars.

Komentari: