Informacioni kapaciteti kineske vojske

Američko istraživanje pokazalo je da najmnogoljudnija nacija na svetu poseduje organizaciju i alate za dugoročni ”sajber” konflikt.

Kongresni panel nedavno je završio studio koja je imala zadatak da proceni mogućnosti Kine u slučaju sukoba sa SAD koji bi se preneo i na informacioni domen. Dokument po imenu ”Chinese Capabilities for Computer Network Operations and Cyber Espionage” došao je do zaključaka koji su već neko vreme očigledni – Kina poseduje sve potrebno, od tehnologija, znanja, alata i mentaliteta komande, za dugoročnu vojnu kampanju koja bi se vodila na internetu.

Prema dokumentu, kineska Narodnooslobodilačka vojska se već neko vreme fokusira, između ostalog, i na mogućnost ”’informacione konfrontacije” i da je prihvatila ideju da, u današnjem svetu, uspešno vođenje rata zahteva kapacitet nametanja kontrole nad neprijateljskim kanalima informisanja. Pod ovim se najviše misli na internet, tojest alate koji napadaju mrežnu infrastrukturu i koriste njene propuste.

Dokument navodi da se strategija osvajanja dominacije u prvim fazama potencijalnog informacionog sukoba usadila u globalne planove kineske vojske, i više ne predstavlja egzotiku.

Međutim, kongresnu komisiju najviše zabrinjava činjenica da postoje pokazatelji da vojska Kine gradi svoj arsenal preko ogromnog broja izvora, pa čak i preko kineskih kompanija koje imaju strane partnere (uključujući, potencijalno, i firme iz  samih SAD).

Kompletnu studiju možete pročitati ovde.

Komentari: