Infracrveno svetlo super-Zemlje

Po prvi put, astronomi su uspeli da detektuju svetlo koje dolazi sa super-Zemlje u drugom solarnom sistemu.

NASA svemirski teleskop Spitzer uspeo je da snimi infracrveno svetlo koje potiče direktno sa planete 55 Cancri e, udaljene 41 svetlosnu godinu od našeg solarnog sistema. Ona je otkrivena 2004. godine, ima duplo veći prečnik od Zemlje, i 8 puta veću masu.

Veliki napredak u ovom otkriću predstavlja to što je NASA dosada posmatrala planetu samo u odnosu na zvezdu u čijoj orbiti se nalazi, tojest razlike u njenoj svetlosnoj emisiji u odnosu na položaj 55 Cancri e, posmatrano sa Zemlje.

Astronomi koji rade na ovom teleskopu su presrećni zbog podataka i veruju da bi detektovanje planeta pomoću infracrvenog svetla (kod kog je razlika između emisija zvezde i planete mnogo manja) moglo da pomogne u potrazi za naseljivim planetama, posebno kod budućeg James Webb svemirskog teleskopa.
Ipak, zahvaljujući novim podacima, astronomi veruju da je 55 Cancri e nalik Neptunu, ali koji je mnogo bliži Suncu i čija atmosfera ključa i nestaje, pa je malo verovatno da čovečanstvo čeka neki novi dom na toj planeti.

Detaljan opis ovog otkrića i tehnike koje su do njega dovele pogledajte ovde.

Komentari: