Istraživanje svemira u 2011.

Odlazak Šatl programa, otkrića Keplera, polazak Spirit rovera, ali i serije raznih neuspeha. Kao i uvek u svemiru, bilo je uzbudljivo!

Bez sumnje, jedan od najznačajnijih događaja bilo je penzionisanje flote Spejs šatl letelica. Iako su imale turbulentnu istoriju, ovi ”svemirski avioni” su i dalje jedan od najprepoznatljivijih oblika transporta čoveka u svemir, a iza sebe su ostavili prazninu koja će verovatno predstavljati prvi korak u proboju privatnih svemirskih kompanija.

NASA je, međutim, započela najbitniju fazu najambicioznije misije ove godine i poslala na Mars najvećeg rovera do sada. Curiosity je u novembru pošao ka crvenoj planeti, a kasnije ove godine, nadamo se, preživeće pakao atmosferskog ulaska i započeti istraživanje površine na skali mnogo većoj nego ranije.
Istovremeno, daleko iza Jupitera, sonda Dawn nastavlja uspešno da izučava asteroide poput 4 Veste.

2011. bila je značajna i za astronomiju koja se bavi mnogo udaljenijim svemirskim telima. Teleskop Kepler otkrio je mnoge nove planete, među kojima se nalaze one koje su u ”zoni pogodnoj za život”, kao i one za koje sigurno možemo reći da su veličine gotovo identične Zemljinoj.

Roscosmos je imao velike probleme. 2011. godina zamišljena je kao veliki povratak na svemirsku scenu Ruske Federacije, ali će, umesto toga biti zapamćena po neuspehu Fobos-Grunt misije i nekoliko izgubljenih Sojuz raketa. Nadamo se da će 2012. biti bolja za ovu svemirsku agenciju.

Istovremeno, Kina je bila uspešnija. CNSA je uspešno lansirala i spojila svoje bespilotne letelice u orbiti, za potrebe buduće gradnje sopstvene svemirske stanice koja bi trebalo da bude završena do 2020. Imajući u vidu trenutno stanje kineske ekonomije u odnosu na ostatak sveta, planovi za 2012. sigurno nisu manje ambiciozni.

ESA i privatne kompanije 2011 najavile su veliki prodor u tržište satelitskih informacija. Osim podizanja prvih satelita Galileo mreže, ozbiljno je započet razvoj sistema kompanije Astrium koji bi želeli da pariraju američkim rivalima, koje su za sada dominantne u ovom polju.

Međutim, gledano dugoročno, najvažnije je činjenica da privatni sektor ne spava, o čemu govore vesti iz kompanija poput Copenhagen Suborbitals i SpaceX. Nadamo se da će 2012. biti njihova u istoj meri koliko i nacionalnih svemirskih agencija.

Komentari: