Izgubljena ruska sonda

Naučnici iz Roscosmos-a imaju još malo više od deset dana da pokušaju da spasu poslednju rusku misiju za Mars.

U sredu, inicijalno poletanje sa Bajkonur lansirne rampe prošlo je bez problema, i sonda Fobos-Grunt odvojila se od rakete tipa Zenit 11 minuta kasnije, u orbiti, 345 kilometara iznad Zemlje.

U tom trenutku, trebalo je da dođe do dvostrukog paljenja raketnih motora koji bi svemirsku letelicu prvo podigli na 4000 kilometara od površine, a potom i stavili na kurs prema Marsu, tojest njegovom satelitu Fobosu, gde je planirano da sonda pokupi uzorke i vrati se kući.

Prema izveštajima iz Roscosmos-a, ni jedno od ta dva paljenja se nije odigralo.
Naučnici veruju da je do problema došlo ukoliko sonda nije uspela da se orjentiše prema zvezdama i samim tim, procenila da nije u mogućnosti da započne putovanje.

Trenutno, svi napori su skoncentrisani da se utvrdi tačno poreklo kvara, budući da je položaj letelice poznat. Ukoliko je u pitanju greška u programu, nove komande mogu biti prosleđene. Ukoliko uzrok leži u opremi, ova misija za Mars će gotovo sigurno propasti.

Šta god da je poteškoća, radnici Roscosmos-a imaju maksimalno 14 dana da nešto učine, pre nego što se letelicine baterije isprazne.

Komentari: