Izrael, Finska i Švedska prvi u sajber-bezbednosti

Novi izveštaj Mekefi (McAfee, Inc.) kompanije procenio je sposobnost država da se zaštite od onlajn napada na njihovu infrastrukturu.

Izrael, prema ovom izveštaju, prednjači u svojim bezbednosnim merama, a Finska i Švedska su jedine dve dodatne zemlje koje su dobile istu ocenu. Kina, Brazil i Meksiko su samo neke od zemalja koje su dobile najslabije. Ni jedna zemlja nije dobila maksimalnu ocenu. Izveštaj je sačinjen prema subjektivnoj percepciji ove organizacije koliko su različite zemlje u stanju da se obrani od napada, ili izbore sa njihovim posledicama. Veći deo ocene predstavljaju osnovne mere poput adekvatnih firewall i antivirus sistema, ali i kompleksnije stvari, poput dobrog informisanja i edukacije bitnih aktera.

Izveštaj je zaključio da je globalna razmena informacija ključna za održanje bezbednosti. Izveštaj navodi da oni koji sprovode napade, od kriminalaca pa do ideološki motivisanih grupa, veoma aktivno dele informacije, a da bi držale morale da čine isto.

Problem je, međutim, što su kompjuterski napadi već neko vreme očigledno prešli u arsenal nacionalnih agencija, pa nije jako verovatno da će, recimo, Iran i Izrael uskoro deliti informacije o sopstvenim defanzivnim (ali i ofanzivnim) sajber-kapacitetima.

Pogledajte ocene raznih zemalja ispod.

Komentari: