Izveštaj sa E3 2012

Saznajte novitete koji će ove godine stići na vaše igračke sisteme.

Prošlo je više od šest godina otkako je trenutno aktivna generacija konzola stigla na tržište i pomerila inudstriju video igara iz singleplayer orijentisanih igara u doba televizora visoke rezolucije, multiplejera i socijalnih interakcija preko interneta. Nažalost ovako dugačak vremenski period bez inovacija na polju hardvera je doveo do stagnacije, i sve konzolne firme su pomoću novih tipova kontrolera (Kinect, Move, Wii Fit board) uspele da produže život njihovih uređaja na policama radnji. Ovaj duži životni vek je omogućio smanjenje cena konzola, lakši rad na novim naslovima, ali nažalost i do forsiranja starih franšiza i nedostatka inovacija kod AAA igara. Krenimo redom.

 

Microsoft E3 konferencija je protekla baš onako kako smo očekivali – velika većina vremena je bila odvojena na socijalne aplikacije, bolju integraciju interneta u Xbox 360 (zaposleni iz Mikrosofta su vredno tapšali na pomen Internet Explorera), nove multimedijalne mogućnosti i sl, a video igre su skoro bile prikazane samo „reda radi“ (nekoliko multiplatform naslova od kojih su Tomb Raider i Splinter Cell: Blacklist bili zanimljivi, a ironično četvrti delovi Microsoft-ovih franšiza  Gears of War i Forza su dobili kratke CGI trejlere).

Jedine dve pozitivne stvari koje će biti zapamćene od ove pres konferencije su demo četvrte Halo igre na Xbox 360 hardveru – HALO 4 (prelazak igre u novo okruženje i osveženje priče je za svaku pohvalu) i inicijativa SMART GLASS koja obogaćuje gledanje multimedije i igranja igara preko bežične veze Xbox 360 konzole sa bilo kojim modernim telefonom ili tabletom koji se danas nalazi na tržištu (Windows, iOS i Android uređaji će na svojim ekranima prikazivati dodatne informacije u sadržaju koji gledate – od korisnih informacija o aktivnoj TV seriji pa sve do interaktivnih aplikacija za video igre koje će uskoro biti popularizovane sa Wii U konzolom). Smart Glass itekako ima potencijal da postane popularana (i nadajmo se korisna)  ekstenzija rada sa Xbox 360 konzolom, a u to ćemo sami moći da se uverimo krajem ove godine kada se ovaj servis pojavi u javnosti.

Vredi spomenuti i najnoviji plan Microsofta da ubaci Xbox 360 u svačiju dnevnu sobu. Probni period testiranja kupovine konzole uz ugovor (Xbox 360 Arcade + Kinect + 2 godine XBLive Gold pretplate za $99 + $15 mesečno) je proširen na nekoliko velikih Amerčkih potrošačkih lanaca, a ako se ovo pokaže uspešnim sigurno možemo očekivati prodaju naslednika Xbox 360 konzole i na ovakav način.

 

Sonijev pokušaj da zabavi sve moguće tipove igrača je bio mnogo uspešniji, ali ni oni nisu prošli bez kritika. Nedavno lansirana Playstation Vita je na iznenađenje mnogih dobio veoma malo pažnje, i samo je pojavljivanje veoma dobro udađene verzije Assassins Creed-a donelo dašak optimizma (Assassins Creed 3: Liberation predstavlja jednu od prvih AAA igara za Vitu koja će uz novi grad, novog protagonistu, pun ugođaj penjanja i borbe sigurno ostvariti veliki uspeh kod publike). Čak i predsednik Sony Wordwide studija Shuhei Yoshida koji je bio prisutan u publici nije mogao da susdrži svoje nezadovoljstvo, spominjujući novinarima da je razočaran prikazom Vite, iako je na E3 showfloru moguće odigrati preko 20 novih igara. Iako su bili jedina konferencija u kojoj nije bila prikazana „dance“ igra, Sony je uspeo da uspava sve prisutne u sali i hiljade gledalaca preko interneta sa igrom Wonderbook, koja povezuje svet Harry Pottera sa vašim dnevnim sobama pomoću PS Move kontrolera i priča koje je napisala sama autorka proslavljene čarobnjačke franšize, J.K. Rowling.

Na svu sreću, tradicionalne PS3 igre su bile dobro zastupljene. Ne samo da će u sledećih godinu dana Playstation 3 dobiti provereno dobre nastavke God of War i Sly Cooper franšiza, već je Sony riskantno uložio novac u osnivanje totalno novih franšiza. Naughty Dog (Jax and Daxter, Uncharted) je predstavio vizuelno prelepi THE LAST OF US u kome igrači moraju preživeti post-apokaliptične sukobe sa drugim ljudima i svojevrsnim zombijima koji za sada nisu dobili konkretan opis. Nathan Drake-ovo ubijanje čitavih armija protivničkih vojnika je zamenjeno sa veoma realističnom borbom gde su vatrena oružija jaka i veoma retka, a izbegavanje kontakta je najbezbednji način za preživljanje.

Drugo veliko iznenađenje je bila premijera nove avanture Francuskog tima Quantic Dream, koji su pre 2 godine ostvarili zapažen uspeh sa video igrom Heavy Rain. Njihov novi projekat Beyond: Two Souls potpomognut fantastičnim tehnikama snimanja pokreta tela i lica i grafikom koja pomera granice mogućeg na starom PS3 hardver će na iznenađenje mnogih u svet video igara dovesti veliku Holivudsku zvezdu Ellen Page koja će igrati glavnu ulogu u igri. Ako iole volite avanturistički žanr i igre koje u vama mogu da probude emocije, onda će ovo biti prava stvar za vas.

Sve u svemu, 15 Sonijevih internih studija vredno rade na novim igrama i igrači će do kraja života PS3-a itekako dobiti dosta zanimljivih i novih igara.

 

Poslednja velika pres konferencija kod Nintenda je bila jedna od najočekivanijih u njihovoj istoriji . Najavljivali su prvi pun prikaz njihove najnovije kućne konzole Wii , kao i plan rada za budućnost na kratko posrnulog 3DS-a. Nažalost, Nintendo je uspeo da razbije snove svih fanova sa prikazom jako malog broja Wii U igara, većinom od 3rd party studija  (stare PS3/X360 igre koje smo već igrali) ili malo razvijenijih verzija od prošlogodišnjih jednostavnih tech demo-a koji su dobili nepotrebno preopširne opise (NitendoLand). 3DS jedva da je bio spomenut. Od svih tih dosadnih prezentacija, jedino su se izdvojili demoi za treći deo Pikmina i kratak trejler za FPS igru ZombiU koji imaju dobre gameplay ideje za tablet kontroler. Mnogo toga oko Wii U konzole i dalje nije poznato (cena, datum početka prodaje, informacije o nekoliko viskogobudžetnih Nintendo igara), pa verujemo da će nintendo u narednom periodu održati još nekoliko pres konferencija da bi pripremili fanove za ovogodišnji launch uređaja.

Ironično, najbolji utisak su ostavile E3 prezentacije Electronic Artsa i Ubisofta. Raznovrsan spisak igara iz svih žanrova i mnogi kvalitetni naslovi će sigurno biti dobro prihvaćeni od strane publike (Medal of Honor: Warfighter, Dead Space 3, Crysis 3, Sim City, Need for Speed: Most Wanted, Assassins Creed 3, Far Cry 3, itd). Posebnu pohvalu moramo dati Ubisoftu koji je 2 godine savršeno čuvao informaciju o postojanju igre Watch_Dogs, koja po svojoj grafici i ambicioznom gameplay-u definitivno pruža pogled na video igre koje će se pojaviti sa dolaskom nextgen konzola.

Sve u svemu, ovogodišnji E3 sajam je prošao sa temom „produženja“ rada trenutnih konzola, sa veoma malo svežih naslova i pogleda na do sada neviđene igre. Sve to će se naravno promeniti sledeće godine kada će i Sony i Microsoft morati dobro da se potrude da javnosti predstave izgled i rad svojih novih kućnih konzola. Kada se to desi, cela igračka industrija će biti promenjena.

U narednim danima, na ovim stranicama ćete moći pročitati članak koji će opisati nekoliko E3 igara koje na veoma atraktivan način najavljuju dolazak „sledeće generacije“ konzola i PC hardvera. Nadamo se da ćete sačekati taj tekst (čekamo da još Epic ovih dana javno predstavi svoj dugo najavljivani Unreal Engine 4) i lično se uveriti u kvalitet igara koje će nas zabavljati u takozvanoj 8. generaciji kućnih konzola.

 

Komentari: