Izveštaj sa Gamescom 2013 sajma igara + nagradna igra!

Pročitajte najnovije vesti sa najvećeg sajma video igara u Evropi i učestvujte u nagradnoj igri!

Najveći svetski sajam video igara Gamescom (koji će ove godine ugostiti oko 250 hiljada posetilaca, skoro 5 puta više nego E3 koji je ipak namenjen samo za medije) je ove godine postao centar pažnje svetske javnosti ne samo zbog ogromnog broja kvalitetnih video igara koje posetioci iz cele Evrope žele da odigraju, već i zbog zaoštrenja marketinga kojeg su dobile novo-najavljene kućne konzole Playstation 4 i Xbox One.

Titanfall gamescom 1Posle neuspeha koji je Micorosft zaradio na E3 sajmu, oni su u narednim nedeljama totalno primenili sve svoje poteze (Xbox One više ne zahteva internet konekciju, Kinect kamera može da se isključi, distopijski DRM za igre kupljene u radnjama je odbačen, stav ka indie developerima je poboljšan, itd) i počeli da vraćaju jedan deo korisnika koji su ih napustili tokom početnog perioda promovisanja konzole.

Zbog svoje velike popularnosti, sajam Gamescom predstavlja jedan od poslednjih velikih eventova na zapadnom tržištu u kojem svi developeri, izdavači i proizvođači konzola mogu promovisati svoje proizvode  pre početka „praznične sezone“ i najvećeg prometa video igara na policama radnji. Zbog toga, juče su najveći igrači industrije video igara održali svoje pres konferencije u nadi da će sa njima postaviti bazu za lavinu marketinga krajem godine.

Prvi je na redu bio Microsoft koji je malenoj grupici novinara predstavio svoje planove za lansiranje konzole u novembru, predstavio veoma solidan izbor igara, i pokušao na sve načine da dokaže da će njihova konzola biti odličan dom za indie igre. U prethodnih par nedelja oni su zaista najavili uklanjanje svih ograničenja koje su im zadali ranije, a trenutno pokušavaju da privuku što više poznatih adevelopera sa besplatnim deljenjem devkit konzola (kasnije će omogućiti da se svaka Xbox One konzola pretvori u devkit). Od novih igara prikazali su Kinect igre Fighter Within i Kinect Sports Rivals, Peggle 2, kao i Fable Legends. Ova igra će napustiti formu koju su imala njena prethodna 3 dela, i fokusiraće se na kooperativno online igranje sa 4 igrača. Najveću vest njihovog show-a je bila potvrda glasina da će evropski igrači koji naruče konzolu pre njenog lansiranja zajedno sa konzolom dobiti besplatnu kopiju Fifa 14 igre. Ovo će sigurno obradovati mnoge igrače sa starog kontinenta, ali nažalost samo one iz zemalja kojima će MS poslati konzole ove godine (pre nekoliko dana, broj podržanih zemalja u kojima će biti lansirana Xbox One konzola ove godine je smanjena sa 20-tak na 13, najviše na uštrb Evropskih zemalja).

EA Gamescom 2013 1

Electronic Arts je u svojom eventu bio fokusiran isključivo na igre koje izlaze uskoro (nije bilo pominjanja Star Wars igara, novog Mirrors Edge-a ili Mass Effect-a). Te igre su bile Plants vs. Zombies 2, Peggle 2, Titanfall, Need for Speed: Rivals, Command & Conquer, Fifa 14, UFC i naravno ogroman pogled na Battlefield 4 koji stvarno izgleda odlično. Još jedna njihova zanimljiva vest koja je objavljena tik pre Gamescoma je da će njihov PC servis za prodaju igara Origin uskoro ponuditi opciju refundiranja para nezadovoljnim igračima (ako vratite digitalnu igru Originu 24h posle prvog paljenja igre, Origin će vam refundirati sve pare). Ovo će važiti samo za EA igre.

Sony gamescom 2013 1

Sony je imao dugačak show u kojem su uglavnom bili fokusirani na Playstation 4 i njihovu prenosnu konzolu PS Vita, a Playstation 3 je spomenut uglavnom tokom najava igara Gran Tourismo 6 (izlazi 6. decembra), Beyond: Two Souls, Puppeteer i dosta indie igara koje će stići i na druge sisteme. PS4 i Vita sa druge strane su imali centralnu poziciju, ali nijedan sistem nije dobio najavu neke nove velike Sony-jeve igre. Umesto toga, najavili su stvarno neočekivan broj indie igara, kao i manjih igara koje je Sony direktno finansirao ili će im oni biti izdavač. Najveća iznenađenja među njima su bile igre Rime, Everybody’s Gone to the Rapture, Fez, kao i dolazak Minecrafta na sve Playstation konzole. Naravno, PS4 igre Killzone Shadow Fall i Infamous:Second Son su dobile nove trejlere takođe, a Vita je dobila odličan demo njenog Remote Play servisa u kojoj može da preuzme kontrolu nad svakom PS4 igrom ako je u dometu WiFI konekcije.

Na samom kraju Sony konferencije je najavljeno nekoliko veoma bitnih vesti. Cene od Playstation Vita i Playstation 3 konzola su spuštene na 200 dolara/evra, a Playstation 4 koji je već sakupio preko 1 milion narudžbina će biti lansiran u prodaju 15. novembra u Severnoj Americi i 29. Novembra u Evropi.

Redakcija PhotonTide-a će nastaviti da prati dešavanja na Gamescom sajmu koji će trajati do kraja nedelje, i obaveštavaće vas o svim bitnim vestima.

 

NAGRADNA IGRA! – Pravila su jasna i jednostavna. Ostavite komentar u polju za komentare ispod ovog članka o tome koju igru ili konzolu najviše želite da isprobate u narednom periodu i upadate u doboš iz kojeg će u ponedeljak biti izvučena 3 slučajna dobitnika. Nagrade su Steam kodovi za 3 odlične igre – Mirrors Edge, Dead Space i Crysis 2 Maximum Edition. Pobednici će biti izvučeni u ponedeljak 26. avgusta 2013. godine!

 

Komentari: