Izveštaj sa sajma video igara E3 2013

Bitka za sledeću generaciju kućnih konzola je počela sa iznenađujućom E3 pobedom Sony-a koji je totalno nadmašio Microsoft.

E3 2013 je sajam koji su svi ljubitelji video igara željno čekali u nadi da će im dolazak nove generacije kućnih konzola omogućiti još lakši način igranja video igara, prelepih novih svetova, povezanih ekosistema koji lako komunicira sa trenutnim popularnim socijalnim mrežama, prenosnim kućnim uređajima, i novim načinima za lako grupno igranje u online okruženju. Sve ovo je definitvno prikazano novinarima i igračima sa sve četiri strane sveta, ali nažalost sa oblakom sumnje koji je stigao iz pravca Mikrosoftovog štaba u Redmond-u.

Xbox One

Naime, pre 3 nedelje Mikrosoft je šokirao svetsku javnost sa svojom prvom prezentacijom u kojoj su najavili svoju najnoviju Xbox One konzolu. Umesto da se fokusira makar malo na video igre, oni su 90% vremena uložili u sportske i TV servise koji će omogućiti (za sada samo) Američkim korisnicima konzole da preuzmu TV signal iz njihove kablovskog ili satelitskog boksa i preko Kinect 2 kamere upravljaju nekim (ne svim) funkcijama TV-a. Još veću kontroverzu je izazvala njihova loše odrađena PR kampanja u kojoj su arogantno igračima oduzeli mnoga prava koja su imali na starim konzolama – Xbox One zahteva pristup internet konekciji makar jednom dnevno ili će vam ukinuti pristup SVIM vašim igrama, kupljene igre u radnjama se ne mogu preprodavati slobodno, a pozajmljivanje prijateljima je ekstremno ograničeno (dozvoljena je samo jedna pozajmica svake disk igre, a i onda igra se ne može vratiti originalnom vlasniku). Sve ovo se kosi sa 30 godina starim tradicijama koje su bile prisutne u svetu konzolnih igara, i igrači širom sveta nikako nisu želeli da neko uvede ovakve izmene. Posto je Sony još od premijere PlayStation 4 konzole u februaru jasno prikazao da su oni veoma fokusirani na gaming, svetska javnost je željno očekivala E3.

E3 je ove godine započeo Microsoft sa svojom konferencijom u kojoj su predstavili samo igre, bez komentara na njihove prohteve oko polovnih igara, ograničavanja preprodaje, obaveznog korišćena Kinecta, snage konzole i sl. Podrška od strane multiplatform developera je bila jaka, a od najboljih igara izdvajamo odlični Metal Gear Solid 5, Battlefield 4 i Witcher 3. Od ekskluzivnih igara oni su prikazali Cytek-ov Ryse: Son of Rome (prelepa ali pomalo ograničena akciona igra), Sunset Overdrive (Insomniac-ov kooperativni shooter), Forza 5 (vizuelno prelepa vožnja koja omogućava lako trkanje sa prijateljima), Quantum Break (novi cinematic shooter of kreatora Max Payne i Alan Wake igara), Dead Rising 3, Halo 5 CGI teaser i TitanFall – nova FPS igra napravljena od bivših developera koji su napravili neverovatno popularnu Call of Duty Modern Warfare franšizu. TitanFall definitivno predstavlja najbolju igru koja je prikazana na Xbox One konzoli (igra stiže i na PC i Xbox 360), ali je nažalost entuzijazam svih koji su gledali show splasnuo kada je najavljena cena konzole koja stiže u novembru od čitavih 500 dolara (500€ u Evropi).

PS4

Sonijeva prezentacija je trajala 2 sata i bila je podeljena na dve jasno odvojene sekcije. U prvih pola sata su na brzaka spomenuli multimedijalnu podršku koju će PS4 dobiti od strane samog Sony-a i mnogih drugih firmi (razni servisi za internet streaming muzike, filmova, TV serija i sportova), kao i kratak opis igara koje će do kraja godine stići na njihovu prenosnu konzolu Playstation Vita kao i na vremešni PS3 (Beyond: Two Souls, Gran Turismo 6, kao i neverovatno dobro ocenjen The Last of Us koji izlazi u prodaju ovog petka). Preostalih sat i po su bili kompletno namenjeni PlayStation 4 konzoli kojoj su najzad prikazali kućište (66% je manja od Xbox One, a pakuje oko 50% bolji grafički čip). Od igara smo videli širok spektar ekskluzivnih i multiplatform naslova. Sonijevi favoriti su bili Knack (akciona igra od kretora Crash Bandicoot-a), Killzone: Shadow Fall, Infamous: Second Son, odlični The Order: 1886, kao i neverovatno realistični tech demo The Dark Sorcerer od Quantic Dream-a (Heavy Rain, Beyond: Two Souls) koji nam fantastično pokazuje kakvu ćemo grafiku dobiti sa novim konzolama čim se developeri naviknu na novi hardver. Podrška od strane svetskih developera je bila mnogobrojna (pogotovo veliki fokus Sony-a da omogući Indie developerima da jednostavno i brzo prave igre za PS4), a od njih moramo odvojiti odlične trejlere za Final Fantasy XV (preimenovan iz starog projekta Versus XIII), Kingdom Hearts 3, kao i Bungie-ov kooperativni shooter Destiny.

Najveće iznenađenje je stiglo na samom kraju kada je Sony potvrdio da neće koristiti  drakonske mere ograničavanja prava igrača koje koristi Microsoft. PS4 igre koje se kupe u radnji će moći da se preprodaju, pozajmljuju drugarima, iznajmljuju iz radnji, neće biti vezivane za account-ove igrača, podržavaće „region free“ igranje, konzola neće tražiti obaveznu konekciju sa internetom, i naravno, konzola će koštati čitavih 100 dolara/evra manje od svoje najveće konkurencije. Takođe, dobra vest je da ovaj put Evropa neće dobiti konzolu sa kašnjenjem – PlayStation 4 će stići na naše prostore krajem ove godine po ceni od 400€.

Kod Electonic Arts-a vredi spomenuti njihov kontinuirani fokus na sportske igre (Fifa 14, UFC, Madden) kao i na mnogobrojne igre napravljene u poznatom Frostbite 3 engine-u (Battlefield 4, NFS: Rivals, Dragon Age 3: Inquisition, i druge). Od novina moramo spomenuti prvu najavljenu Star Wars igru koju prave u kooperaciji sa Diznijem (Battlefront 3) kao i dugo očekivani nastavak popularne (ali slabo prodavane) parkour igre Mirrors Edge.

Ubisoft je takođe imao dobru prezentaciju. Davno najavljeni hitovi Rayman Legens, South Park: The Stick of Truth, Assasins Creed 4: The Black Flag i Watch_Dogs su svi dobili dobre trejlere i demoe, ali imali su i dva iznenađenja. Prvo je  ambiciozna akradna vožnja The Crew će sledeće godine pokušati da igračima ponudi neverovatne opcije za kooperativno i PVP igranje preko mreže puteva koja pokriva cele Sjedinjene Države. Drugo iznenađenje je igra koja je uspela da obori vilice svima koji su gledali show uživo. Akciona open-world RPG igra The Division (PS4, Xbox One) uspeva na neverovatan način da nas prenese u mračnu budućnost u kojoj je opasan virus desetkovao stanovništvo New York-a. Suočeni sa karantinom koji preti da rasplamsa totalni civilni rat unutar grada, igrači oblače čizme elitne specijalne jedinice Division koja je osnovana baš za potrebe očuvanja reda i mira u situacijama kada kompletna državna inftastruktura postane neaktivna (policija, vojska, zdravstvo, prevoz, prehrana, sanitacija,…) i kada obični građani počnu da se bore jedni sa drugima za život i smrt. Demo koji je uživo odigran na PlayStation 4 konzoli uspeva da nam pokaže na najbolji način kako će izgledati nove igre, kooperativni modovi i mešanje gameplay-a na konzoli i tabletima (leteći dron u bitki ispred policijske stanice).

 

E3 je počeo sa velikim novostima i iznenađenjima, a u narednih par dana desetine hiljada posetilaca će moći sami da isprobaju najnovije igre koje će se pojaviti u prodaji krajem ove godine.

 

Novost – fenomenalni snimak PS4 tech demo-a  The Dark Sorcerer je updateovan sa mnogo duzim snimkom boljeg kvaliteta.

Komentari: