James Cameron se najzad fokusira na filmove

U zadnjih 16 godina, poznati Holivudski režiser je napravio četiri puta više morskih ekspedicija nego što je snimio filmova. Vreme je da se to promeni.

2009. godine veoma nagrađivani Američki režiser James Cameroon je uspeo da uradi nešto što nije uspeo u prethodnih 12 godina pre toga – da snimi film! Posle decenijske fascinacije sa pomorskim avanturama i ekspedicijama, on je sa svojom vizijom (i dubokim džepom) rizikovao i uspeo da totalno promeni svet filma popularizacijom 3D tehnologije i virtualnih setova u svom megahitu Avatar. Tri godine kasnije, malo toga se promenilo u njegovom životu. Nastavio je da se fokusira na more i veoma opasne ekspedicije (početkom marta je u specijalnoj podmornici otišao na najdublje mesto koje postoji – Marijanski rov), sve dok se u njemu nešto nije prelomilo. Shvatio je da je previše odsutan od sveta filma i u intervjuu sa novinarima je ovih dana svečano obećao da će od sada pa na dalje totalno sebe posvetiti snimanju filmova Avatar 2, Avatar 3, a možda i Avatar 4.

Razlog za ovaj potez se takođe može naći u razvoju tehnologije koja je bila izmišljena za potrebe snimanja prvog Avatara. Ona je u tom ranom periodu bila čisto eksperimentalna, veoma skupa, i nedokazana na tržištu. Sada, nekoliko godina kasnije, sve te hardverske sprave su doživele dosta unapređenja, kao i softverska podrška od strane firmi koje su radile na renderovanju ovog veoma ambicioznog filma. Po rečima James Camerona, faza unapređenja novog hardvera i softvera će omogućiti mnogo lakše snimanje, a on je trenutno i dalje zauzet pisanjem scenarija. Posle toga ceo produkcijski tim će prionuti na posao zamišljanja scenografije i biološkog sveta (proces koji je veoma bitan Cameron-u i umetnicima koji će prebaciti njgovu viziju u visoko kvalitetnu CGI grafiku), a samo snimanje će biti započeto tek za par godina od danas.

Po zadnjim glasinama koje su puštene u javnost, Avatar 2 bi mogao doći do bioskopa tek krajem 2016. godine, mada taj datum nikako nije finalan i može veoma lako biti pomeren.

Komentari: