James Cameron priprema 3D verziju Titanika

Iako 3D bioskopsku maniju sputavaju nisokobudzetni “konvertovani” filmovi, par velikih Holivudskih giganata ne odustaju od ove tehnologije. Jedan od primera savršenog 3D filma će svakako biti reizdanje Titanika.

U Holivudu svi odavno znaju da je James Cameron perfekcionista koji nikada ne štedi pare ili ljudstvo da bi svoje projekte napravio tačno onako kako ih je zamislio i sa najboljim filmskim standardom koji trenutna tehnologija može ponuditi. Od trenutka kada je šefovima u FOX-u rekao da će samo preko njegovog mrtvog tela skratiti trajanje bioskopske verzije Titanika (što je bila ispravna odluka, i gledaocima nije smetalo da sede u mestu preko 3 sata), pa do višegodišnje proizvodnje najskupljeg filma u istoriji holivuda Avatar (koštao je oko 300 miliona da se napravi i još 150 za promociju) on je obezbedio sebi takvu reputaciju i poverenje da može da radi šta hoće.

Jedan od njegovih velikih projekata kojim se bavio u proteklih godinu dana je bila remasterizacija Titanika u 3D tehnologiju. Za razliku od loših konverzija 2D filmova u 3D koje smo mogli primetiti u zadnjih 2 godine (kao na primer u filmu Clash of the Titans gde je konverzija urađena za samo 6 nedelja), Cameron je rešio da to odradi na najbolji mogući način  – uložio je 20 miliona dolara, i uposlio svoj studio da radi na tom projektu čitavih godinu dana! Krajnji rezultat je neverovatan, ceo film je digitalno remasterizovan u savršeno kristalno čistu 4K rezoluciju (savršenu za digitalne IMAX bioskope), a 3D konverzija je urađena na najkvalitetniji mogući način. Filmski kritičari i novinari su ovih dana mogli prisustvovati promociji ovog 3D filma u kome je prikazano 18 minuta materijala, od sporih scena pa sve do brze akcije dok je Titanik tonuo. Po rečima svih, Cameron je sa ovim potezom napravio možda i bolji film u odnosu na orginal, da film izgleda kao da je sniman sa 3D kamerama, i svi bioskopski gledaoci koji budu otišli sledećeg Aprila do bioskopa da pogledaju 3D (i 2D) verziju će sigurno uživati.

 3D verzija Titanika će svakako proći odlično na tržištu, a James Cameron sada ispred sebe ima još veći projekat – rad na filmovima  Avatar 2 i 3 koji će najverovatnije biti snimljeni istovremeno.

 

 

Komentari: