John Carter trejler

Posle skoro 100 godina, filmska adaptacija Edgar Rice Burroughs-ove naučno-fantastične serije knjiga će najzad ugledati svetlost dana i na bioskopskim ekranima!

Jedna od ključnih godina u radu Američkog pisca Edgar Rice Burroughs-a je svakako daleka 1912., kada je on na tržište izbacio dve veoma uticajne knjige. Prva je bila “Tarzan of the Apes” koga je lansirala svetsku megahit franšizu od 25 nastavaka. Druga (nama mnogo zanimljivija) knjiga je bila “A Princess of Mars“, koja je započela naučno-fantastčnu sagu od 11 delova i koja je imala veliki uticaj na mnoge buduće naučnike, filmske stvaraoce, pisce, čitaoce i slikare (u ovom članka možete videti par vizija legendarnog crtača Frank Frazzete). Ova saga nazvana “Barsoom” je opisala pustolovine mladog engleskog vojnika John Carter-a, koji je posle borbe u Američkom ratu za nezavisnost bio prebačen na opustošenu površinu dalekog umirućeg Marsa. Okružen mnogim rasama i njihovim ratovima, John Carter je ubrzo postao jedan od najvećih heroja te planete. U stilu poznatih herojskih “space opera” iz 1930tih (Flash Gordon, Buck Rogers i sl), naš hrabri junak je spašavao ugnjetavane, oslobađao unesrećene princeze od zlih vanzemaljaca, obilazio drevne ruševine pune misterija, borio se protiv velikih zveri i sl. Nebojeno mnogo varijacija ovakvih pustolovina su se pojavile u pretodnih 90-tak godina, a napomenućemo samo da je poznati Američki režiser James Cameron naveo da mu je  Barsoom saga bila jedna od osnovnih inspiracija dok je pisao scenario za najuspešniji bioskopski film svih vremena – Avatar.

Diznijeva adaptacija romana  “A Princess of Mars” će se pojaviti u bioskopima sledećeg marta. Glavnu ulogu će glumeti mladi glumac Taylor Kitsch (koji se proslavio sa svojom ulogom u hit seriji Friday Night Lights), a režisersku stolicu će popuniti Andrew Stanton koji je bio odgovoran za režiju odličnih Pixarovih animiranih filmova Finding Nemo i Wall-E. Odlična produkcija, adaptacija prastarog literarnog hita, dobra režija i glumci će sigurno obezbediti kvalitet ovome projektu, ali nadamo se da pretprošlogodišnje izdanje Avatara nije previše ubilo želju gledaocima da vide još jedan film u kome mladi usamljeni heroj spašava ugnjeteni narod na stranoj planeti.

 


Komentari: