Još jedan simulirani put na Mars

NASA i univerzitet sa Havaja će uskoro pokrenuti još 500-dnevnu simulaciju puta na Mars koja će pokušati da odgonetne sadržaj hrane koju će astronauti poneti u svemir.

Stara poslovica kaže “snaga kroz usta ulazi”, ali višemesečno putovanje ljudske posade od Zemlje od Marsa bi zahtevalo da ta “snaga” bude detaljno proučena i izabrana da zauzima što manje prostora, težine i da naravno bude što jeftinija i efikasnija. Da bi se tačno utvrdilo koju vrstu hrane bi astronauti mogli da ponesu, i bitnije, jedu je bez problema tokom četvoromesečnog perioda testiranja, NASA i univerztet Hawaii-Manoa će uskoro započeti novu simuliranu misiju ka Marsu.

Kao i poznata ruska misija Mars 500 koja je početkom 2011 uspešno ispitala uticaj dugoročnog boravka u klaustofobičnoim prostorijama svemirskog broda i informacione izolacije od Zemlje, ova nova simulacija će ispitati druge aspekte života i rada budućih astronauta na putu do Marsa. Šest volontera će tokom “putovanja” morati da ispitaju uticaj dugoročnog nošenja odeće koja štiti od radijacije, oblačenja skafandera, održavanja rada razne opreme, i preciznog dokumentovanja uticaja nekoliko miksova sprecijalno spremljene hrane – od standardnih NASA pakovanja koja se koriste trenutno na ISS stanici pa sve do komercijalnih dugotrajnih proizvoda i osnovnih sastojaka od kojih astronauti mogu spremati sami svoju hranu.

Konkurs za prijavu članova ove zanimljive misije (uglavnom studenti nauka i mašinstva) će biti zavšren 29. februara,  a tačan datum početka misije i dalje nije poznat. Iako NASA trenutno nema planove da pošalje ljudsku misiju na Mars, ispitivanje ovoga aspekta života će biti veoma bitno za potencijalne buduće svemirske projekte.

Komentari: