“Katastrofična” cena klimatskih promena

Vrh američke administracije naveo je da čovečanstvo očekuje užasna cena ukoliko ne učini nešto povodom klimatskih promena.

climaKako prenosi BBC, američki državni sekretar John Kerry je izneo ovaj stav u vidu pisanog saopštenja kao odgovor na UN izveštaj koji navodi da su uticaji globalnog zagrevanja “izraženi, dugoročni i nepromenjivi”. U istom navodu on je istakao da je dramatična i brza akcija neophodna da bi se predupredile pretnje koje donose klimatske promene. Jednako važno, Kerry je okarakterisao negiranje naučno potvrđeni dokaza u ovom polju (koje relativizuje čovekov uticaj) kao svesnu zloupotrebu.

Navodi su značajni budući da se američka administracija po prvi put ovako jasno i otvoreno pozicionira naspram struja koje zagovaraju teorije gde čovečanstvo nema nikakvu vezu sa evidentnim klimatskim promenama, često pogrešno nazivanim u medijima kao “globalno zagrevanje” (što je samo deo mnogo šireg i opasnijeg fenomena).

Nema sumnje da će pseudonauka uvek ići uz regularni istraživački proces, ali je značajno da državni vrhovi odluče koga će da podržavaju.

Komentari: