Kepler prestaje da traži planete

NASA uređaj koji je do sada pronašao preko 135 planeta izvan našeg solarnog sistema prestao je sa izvođenjem svog primarnog zadataka.

_67104406_kepler_smallVest dolazi nakon što je teleskop ovog maja izgubio drugi od svojih četiri potisnika (uređaja konkretno poznatih kao “reaction wheels”, baziranih na mehanici zamajca). Zvaničnici su objasnili da je trenutno usmeravanje Kepler teleskopa nalik guranju kolica iz supermarketa kojima su točkovi blokirani – iako mogućnost pokreta nije izgubljena, nije moguće zadržati kontrolu na duži period. Samim tim, dalja potraga za veoma udaljenim svemirskim telima više nije moguća.

NASA inženjeri do sada su tražili način da problem reše, ali bez uspeha. Takođe je utvrđeno da veliko ulaganje novca u nove načine popravke nije opravdano, jer je Kepler, lansiran 2009, prošle godine zvanično ispunio svoje glavne zadatke.

 Trenutno, vrše se procene da li bi Kepler mogao da nastavi da funkcioniše, ali u ulozi potrage i mapiranja mnogo bližih tela poput asteroida.

Što se tiče lova na vansolarne planete, ESA bi do kraja godine trebalo da lansira uređaj po imenu Gaia. Njegov glavni zadatak biće mapiranje pozicija zvezda, ali ovaj proces bi trebalo istoveremno da otkriva hiljada novih planeta o istom trošku.

Hvala BBC.com na originalnoj vesti.

Komentari: