Kinezi spustili rover na Mesec, Iranci poslali majmuna u svemir, NASA planira da iznajmljuje svemirski centar Kenedi

Ovaj vikend je bogat vestima iz svemira i svemirske industrije.

Ovih dana smo prepuni vesti iz domena istraživanja svemira i novih tehnologija. Juče su dve velike vesti obišle svet.

Kineski lender Čange 3 sa Jade Rabbit roverom o kojemo smo pisali pre nekoliko dana, uspešno se spustio na Mesec u subotu kako su izvestili kineski zvaničnici. Lender se, kako je i planirano spustio u Zaliv duga (Bay of Rainbows) na Mesecu. Ovo je veliki korak za Kinu koja pokušava da istraživanjem svemira podstrekne novi veliki kineski san.

tumblr_mxtjrcM5ot1qmkxx9o1_400

Istog dana, Iran je obznanio da je uspešno poslao majmuna u svemir koristeći tečno gorivo. Iako je misija trajala samo 15 minuta, iranska televizija prenela je snimak upešnog lansiranja, majmuna privezanog za sedište i uspešnog sletanja kapsule u kojoj se on nalazio sa otvorenim padobranom. Nije objavljeno gde je tačno izvedeno lansiranje. Iran je već poznat po objavama naučno-tehnoloških uspeha koje je nemoguće nezavisno proveriti, tako da ovu vest treba definitivno posmatrati sa određenom rezervom.

800188f104cdea2a450f6a70670026cc

NASA je objavila da je u pregovorima sa SpaceX kompanijom radi potencijalnog dogovora oko iznajmljivanja njihovog svemirskog centra Kenedi za potrebe komercijalnih lansiranja. Kako su cene izgradnje i dobijanja svih neophodnih dozvola za svemirski centar astronomske (bez namerne igre reči), privatnim kompanijama se isplati da iznajmljuju ovaj centar, dok centru odgovara veća uposlenost tokom godine kako bi njegovo održavanje bilo isplativo.

 

Komentari: