Ko je BANE?

Popularnost ovog Betmenovog negativaca raste iz godinu u godinu, a sledećeg leta će se on po drugi put naći na srebrnom holivudskom ekranu u zadnjem delu Christopher Nolan-ove Betmen triologije.

Poreklo Bane-a potiče iz 1993. godine kada su pisci stripova DC Comics-a bili u početnim stadijumima pripreme veoma popularne Betmen-ove  priče „Knightfall“. Ovaj stripski negativac je tokom godina doživeo konstantan rast popularnosti, a stripski pisci tokom godina unapredili njegov lik i čitaocima detaljno objasnili njegovo poreklo, motivacije i želje. Njegova popularnost će sigurno još rasti, čemu svedioči činjenica da je američki režiser Christopher Nolan izabrao baš njega da bude glavni negativac Christian Bale-ovom Betmenu u filmu Dark Knight Rises.

Bane (izgovara se kao Bejn) je rođen u izmišljenoj stripskoj „Karipskoj Republici Santa Prisca“ kao sin revoliucionara i kriminalca Edmund Dorrance-a. Videvši zločine njegovog oca, vlada te zemlje se odlučila na politički potez u kome su poslali mladog Bane-a u njihov najgori zatvor Peña Dure (Čvrsta Stena) radi odsuženja zatvorskog roka svoga oca. Njegova mladost u tom nasilnom mestu je veoma uticala na Bane-a. Tokom godina on je doveo svoje telo do vrhunca fizičkih sposobnosti, a nekoliko zatvorenika mu je pomoglo da dobije vrhunsko obrazovanje. Videvši da je Bane pomoću svoje snage i veoma visokog intelekta postao vladar među zatvorenicima, uprava zatvora ga je prisilno poslala da bude zamoče u tajnom istraživačkom testu gde je primio dozu smrtnog toksina „Venom“.  Na iznenađenje naučnika, Bane je bio prvi zatvorenik koji je preživeo testiranje, a uticaj Venom-a (nadljudska snaga ) mu je omogućio uspešan beg iz Peña Dure-a. Negativna posledica ovog testiranja je bila što je Bane postao totalno „navučen“ na ovu drogu, i da bi preživeo instalirao je u sebe aparat koji je na svakih 12 sati ubrizgavao toksin direktno u njegov mozak.

Po izlasku iz zatvora on se odlučio da ostvari svoj davni san. Godinama je slušao priče o mračnim uslovima na ulicama Gotham-a koji su ga veoma possećali na njegov zatvor, a da bi ovladao gradom smislio je inteligentni način kako da porazi njegovog zaštitnika Betmena. Srušivši zidove Arkham Asyluma, on je oslobodio većinu Betmenovih negativaca i potom otišao u skrivanje.  Dok je Betmen pokušavao da vrati sve zatvorenike nazad u Arkham on je strpljivo čekao i sakupljao sve moguće informacije o Betmenu. Najzad, on je saznao tačnu lokaciju Bet-pećine gde je napravio zasedu. Plan Bane-a se isplatio kada je jedne noći uspeo da iznenadi preumornog Betmena. Na samom kraju stripske priče „Knightfall“ on je uspeo da pobedi Betmena i u vrhuncu besa slomi njegovu kičmu, ostavivši ga paralisanim. Ovaj događaj je imao veliki uticaj na DC Comics i događaje u Gotham City-u. Dok se Betmen oporavljao on je dao dozvolu heroju Azrael-u da preuzme Betmenov indentitet i štiti nevine, mada to nije potrajalo jer je moć uskoro totalno „coruptovala“ Azrael-a i naterala Bruce Wayne-a da se vrati.

Tokom sledećih par godina Bane je pored svoje želje da ovlada Gothamom usmerio svoj pogled ka stvarnom izvoru njegove propale mladosti – njegovom ocu. On nije uspeo da ga nađe, ali tokom potrage je bio regrutovan od strane zločinačkog udruženja „League of Assassins“ koje je predvodio besmrtni Ra’s al Ghul. Tokom njegovog rada u toj organizaciji Bane je sve više želeo samostalnost, koju je najzad dobio kada je bio poražen u borbi protiv Betmena. Besan zbog te izgubljene bitke on je napao Gotham u istom trenutku kada je Ra’s al Ghul oslobodio smrtonosni virus na sve građane grada. Bane je tada osvojio lokalnu nuklearnu centralu, ali udružene snage Betmena, Robina i Nightwing-a su ga zaustavile.

Posle toga, njegova potraga za ocem je urodila plodom. Došao je do informacije da je njegova majka bila u vezi sa američkim doktorom, a na njegovo iznenađenje to je bio Dr. Thomas Wayne – otac Bruce Wayne-a. Podelivši ovu informaciju sa Betmenom, njih dvojica su se pomirili i krenuli zajedno da čiste Gotham od kriminala. Tokom jedne od njihovih misija Bane je spasio Batmanov život, ali je takođe i saznao da njih dvoje nisu u krvnom srodstvu. Uz Betmenovu pomoć Bane je nazad pronašao svoga oca u planinskom vencu „Kangchenjunga“. Manipulišući njegovim emocijama, njegov otac ga je naterao da mu pomogne u uništenju zlog „Zmijskog“ kulta koji je vladao u tim planinama. Betmen i njegova ekipa su taman stigli u to područje kada je Bane saznao da je njegov otac (tada zvan „King Snake“) u stvari vođa tog kulta. Tokom finalne bitke King Snake je uspeo da porazi betmena, a u poslednjem trenutku Bane je odradio „Anakin Skywalker“ potez sa kraja Star Wars ep6 i žrtvovao se za spas Betmena. Batman, videvši ovu Bane-ovu žrtvu ga je odneo u jednu od poslednjih preživelih Lazarus izvora (koje je Ra’s al Ghul koristio da produži svoj život) gde ga je oživeo.

Ostatak njegovih putešestvija ovde neće biti opisan, ali dovoljno je reći da je kao i ranije par puta menjao strane, sa dobre na lošu i obrnuto.  Tokom 19 godina njegovog postojanja on se više puta pojavljivao i van stripova, pomenućemo samo najbitnije – 5 animiranih TV serija, nekoliko video igara i u holivudskom filmu „Batman&Robin“ (gde se zajedno sa Poison Ivy i Mr.Freeze-om borio protiv Betmena, nažalost u ulozi totalnog „jednodimenzionog steroidnog nemog manijaka“). Njegovo poslednje viskoprofilno pojavljivanje se desilo u hit video igri Batman: Arkham Asylum u kojoj je pomogao Jocker-u da napravi unapređenu verziju Venoma (zvanu Titan).

Bane će se sledeće godine pojaviti u holivudskom blokbuster letnjem filmu Dark Knight Rises gde će ga glumeti britanski glumac Tom Hardy, koji je poznat po svojim ulogama u filmovima Bronson, RocknRolla i Inception.

Komentari: