Ko je BRAINIAC?

Upoznajte sve varijacije Brainiaca, jednog od najvećih supermenovih stripskih neprijatelja.

Brainiac je od svog nastanka krajem 1950-tih prerastao iz običnog „svemirskog androida“ u punokrvnog zlog masterminda koji je svojim napadima na Zemlju nekoliko puta skoro uspeo da porazi našeg najvećeg zaštitnika – Supermena. Tokom svih ovih decenija Brainiac je prošao kroz nekoliko rebootova i putovanja kroz vreme/dimenzije, što je dovelo do postojanje nekoliko verzija ovog negativca. U velikoj većini inkarnacaija, Brainiac predstavlja vanzemaljsku veštačku inteligenciju sa planete Colu, koji se kreće u fuzičkom svetu koristeći zeleno androidno humanoidno telo koje ima set kompjuterskih „portova“ na lobanji. Njegov metod borbe protiv heroja iz DC Univerzuma nije bila snaga i moć destrukcije, nego njegov vanserijski intelekt i manipulacija.

Njegovo prvo pojavljivanje 1958. godine ga je prikazalo kao zlokobnog vanzemaljca Vril Dox-a, koji je pod pseudonimom Brainiac došao na zemlju sa planom da otme nekoliko velikih gradova, smanji ih na mnogo manju veličinu, sve to u nadi da će sa njima moći da ponovo napravi planetu Bryak kojom je nekada vladao. Tokom bitke sa Brainiacom, Supermen je tada saznao jednu informaciju koja će postati ključni deo njihove međusobne borbe u narednim decenijama. Naime, Brainiac je pre nego što je došao na Zemlju miniturizovao Kriptonski grad Kandor, i spasio ga od uništenja.

1961. godine, Brainiac 5 se pojavio u stripovima kao potomak orginalnog Brainiaca iz 30. veka.  Za razliku od svog pretka, B5 je bio deo superherojskog tima „Legion of Super-Heroes“  koji je štitio zemlju od raznih nevolja. Ova verzija Brainiaca je preživela i do dan danas, a pre par godina se on pojavio nekoliko puta u američkoj TV  seriji Smallville.

Tokom 1980-tih, Brainiac je doživeo prvi totalni reboot. On je bio predstavljen kao velika planeta totalno prekrivena mašinama i robotikom, a posle napada na zemlju ona je bila uništena od strane Supermena. Posle bitke AI je ostao zarobljen u centru te planete, iz koje se on spasio preuzimajući na sebe formu „metalnog skeletalnog androida“. Posle velike stripske priče „Crisis on Infinite Earths“, DC je opet izmenio kompletnu istoriju Brainiaca. Ovde je on bio opisan kao naučnik Vril Dox koji je pokušao da spase svoju rodnu planetu Colu od poludelih AI mačina zvanih Computer Tyrants. Pre nego što je poginuo, ovaj naučnik je u zadnjim sekundama svoga života prebacio svoju svest u mozak telepatski nadarenog vanzemaljca Milton Fine-a koji je tada nosio nadimak Brainiac. Zbog konstantne potrebe da se hrani moždanom masom, Brainiac je krenuo u manijački ubilački pohod preko cele galaksije gde je najzad dospeo i do Zemlje i Supermena.

Tokom 90-tih, Brainiac je došao u posed ogromne ratne mašine nazvane Warworld.  Pomoću nje je sakupuo podršku mnogih negativaca i lansirao totalni napad na Zemlju. Videvši ovu armadu, Superman je sakupio jednu od najvećih superherojskih vojski koja se do tada sakupila na jednom mestu i napao Warworld pre nego što je stigao do Zemlje. Brainiac je tada zadobio teške povrede glave i pao je u neizlečivu komu…

…koja je trajala sve do početka novoga milenijuma kada je nova stripska priča opisala njegov zli plan. Koristeći resurse Lex Luthor-ove kompanije LexCorp, Brainiac je ubacio deo svog AI koda u antivirus program koji je bio namenjen rešavanju Y2K problema. Osnažen ovom dodatnom procesorskom moći, Brainiac je uspeo da skoči kroz vreme do 64. veka gde je višestruko unapredio svoj osnovni kod. Novi Brainiac koji se vratio nazak kroz vreme je poneo ime BRAINIAC 13.

Poslednja dve velike stripske priče o Brainiacu su opet dovele do novih varijacija njegove pojave. U 2008. prici autora Geoff Johns-a (Action Comics #866-870), Supermen je imao veliki sukob sa Brainiacom koji je uspeo da minijaturizuje Metropolis i skoro uništi Zemlju i sunčev sistem. Poslednje Brainiac-ovo stripsko pojavljivanje se desilo u priči „The Black Ring“, kada je on pokušao da preuzme Lex Luthorovo telo. Nažalost taj plan mu tradicionalno nije pošao za rukom.

Posle 6 decenija pojavljivanja u stripovima, mnogim animiranim serijama i video igrama, popularnost Brainiaca nastavlja da raste. Sigurni smo da će u narednim godinama on pojaviti u mnogim DC Universe projektima, a nažalost sledeći Holivudski film koji je planiran za kraj 2012. godine će biti (opet) fokusiran na Generala Zod-a. Ako film bude uspešan, nadamo se da će tada Brainiac dobiti svoju šansu da se pojavi na velikom ekranu.

Spisak ranijih opisa negativaca:
RED SKULL |  LOKI | SINESTRO | HUGO STRANGE | DARKSEID | DEADSHOT | BANE | THANOS | VENOM

Komentari: