Ko je DARKSEID?

Jedan od najvećih Supermenovih neprijatelja će se krajem ove nedelje najzad pojaviti na TV ekranima.

TV serija Smallville je već dugih deset godina prikazivala život i trening budućeg zaštitnika Zemlje Klark Kenta.  Tokom tog perioda on se suočavao sa mnogim problemima – jedinim delom u privatnom životu (neverica u svou sudbinu i trening, život među običnim ljudima, svakodnevno sakrivanje svojih supermoći) a jednim delom od strane mnogih negativaca koji pokušavali da ga poraze (Lex Luthor, Braniac, Zod, Doomsday, Metallo, itd). Posle svih tih godina Klark je uspeo da oko sebe okupi grupicu heroja koji će sledećeg petka u finalu serije pokušati da se odbrane od napada jednog od najvećih negativaca u celom DC Univerzumu.

Poreklo Darkseida potiče iz paralelne dimenzije „The Fourth World“. Ova dimenzija je bila dom nekoliko neverovatno moćnih rasa koje su bile uništene u velikom ratu. Sa nestankom „starih bogova“ , veliki talasi energije od tog rata su nastavili da se šire, a mesto koje dobilo najveći udar ove moći je bila planeta Urgrund koja je tada bila pocepana na dva dela. Planetom New Genesis je zavladao dobrotvorni  Highfather a na tron mračne planete Apokalips je došao Darkseid. Rodjen kao Prince Uxas, on je ubio ostatak svoje porodice da bi došao do vlasti. Tokom svoje vladavine imao je 2 sina, Kalibak-a koji ga je verno služio i Orion-a koji je odrastao na miroljubivom New Genessisu i za koga su proroci rekli da će jednoga dana uspeti da porati Darkseid-a.

Videvši da ostali bogovi mogu da upropaste njegovu planove on je pokrenuo bitku protiv nekoliko božanskih rasa iz par dimenzija. Najveći sukob je doživeo u bitci protiv Olimpa gde je na kraju jedva doživeo poraz od Wonder Woman i njenih armija Amazonki. Tada je Darkseid obelodanio njegov ultimativni plan – uništenje svih bića koje imaju slobodnu volju pomoću svoje „Anti–Life formule“ koja bi mu dala moć nad komplenim univezumom. Tražeći ključ za otključavanje ove formule Darkseid je naišao na planetu Zemlju. Sumnjajući da zemljani u svojim umovima kriju rešenje za njegove probleme, on je pokrenuo nekoliko ofanziva na ovaj svet. Na našu sreću, nekoliko velikih DC superheroja ga je uvek sprečavalo, a ponajviše poslednji sin Kriptona Supermen. Pored direktnih napada, Darkseid je na Zemlju slao nekoliko svojih podanika da tajno rašire njegov kult na Zemlji u pokušaju da svrgnu Supermena sa vlasti.

Finalni napad Darkseid-a na Zemlju se dogodio za vreme poslednje velike stripske price „Final Crisis“ koja je obuvatila stanovnike 3 dimenzije DC Univerzuma i bila je ispričana u oko 100 stripskih brojeva. Opis te bitke je previše komplikovan za ove stranice, ali ukratko Orion je posle uništenja New Genessis-a uspeo da ostvari proročanstvo i ubije Darkseida. U maniru pravog negativca njegov duh je preživeo i sleteo na zemlju par meseci u prošlosti. Koristeći sada kompletiranu Anti-Life formulu, Darkseid se dokopao moći i pokrenuo finalnu ofanzivu u kojoj je nekoliko velikih superheroja umrlo (Orion, Martian Manhunter, Hawkman,…). Superman i Flash su poslednjim snagama uspeli da poraze Darkseida uništavajući njegovo telo i duh za sva vremena.

Tokom svih svojih godina postojanja, Darkseid je bio dostojan protivnik Supermenu i u fizičkim borbama.  Koristeći moći supersnage, superbrzine, neuništivosti, teleportovanja, upravljanja vremenom, zaštitnim poljima letom i moćnim Omega Zrakom on je bio jedan od retkih negativaca koji je mogao da izdrži borbu sa Supermenom jedan na jedan. Ako želite da vidite Darkseida na delu predlažem vam da pročitate njegove stripove Death of the New Gods, Final Crisis, Great Darkness Saga, Our Worlds At War kao i animirani film Superman/Batman Apocalypse.

Iako je dolazak Darkseid-a dugo najavljivan za 2 sata dugo finale serije Smallville, Klark Kent će pored njega morati da se sukobi i sa svojim najvećim negativcem – Lex Luthorom.

Komentari: