Ko je DEADSHOT?

Upoznajte stripskog negativca koji nikada ne promašuje.

Nekoliko stripskih junaka je tokom proteklih decenija u stripovima tvrdilo da nikada nisu promašili pucajući iz svojih raznoraznih oružija. Marvel ih ima nekoliko (Hawkeye, Bullseye) a DC Comic je svoje nade uložio u negativca Deadshot-a. Poznat kao vrhunski ubica, Deadshot je tokom zadnjih 60 godina je narastao od manjeg negativca do popularnog assassina koji je svoje prste upleo u nekoliko bitnijih stripskih priča.

Deadshot je rođen kao Floyd Lawton, mlađi sin u veoma nasilnoj porodici sa nasilnim ocem. Živeći u senci svoga starijeg uspešnog brata Edwarda, Floyd je celu svoju mladost pokušavao da ga neuspešno nadmaši. Ključni trenutak njegove mladosti se desio kada je njihova majka najzad odlučila da se suprostavi njihovom ocu. Dala je zadatak svojim sinovima da po svaku cenu moraju ubiti svoga oca. Edward je to prihvatio, ali Floyd nije. Pokušavajući da spase svoga oca, on se sa puškom popeo na drvo sa koga je imao čist pogled na Edwarda koji se taman spremao za ubistvo. Nažalost, taman kada je Floyd hteo da Edwardovu pušku, grana na kojoj je sedeo se slomila i metak je pogodio Edwarda u vrat. Smrt njegovog brata je totalno promenila njegov život od tog trenutka. Srljao je u opasnosti, pljačkao sve što stigne i nije brinuo da li će umreti ili preživeti.

Prvi poraz Floyd-a se dogodio kada je pokušao da ubije Betmena i da zauzme njegovo mesto kao vladar noćnog života Gotham City-a. Batman i komesar Gordon su uspeli da ga spreče, a posle završetka njegove zatvorske kazne Floyd je totalno prešao na „dark side“. Dao je sebi ime Deadshot, stavio je metalnu masku sa optičkim vizirom na jednom oku i počeo da radi posao svetskog ubice. Tokom sledećih par godina zaradio je milione ubijajući razne mete širom zemlje, ali njegovi najveći uspesi su se dogodili kada je postao član zločinačkih udruženja „Suicide Squad“ (oformljen od strane vlade Amerike u kojem su raznorazni negativci radili tajne misije radi smanjenja njihovih zatvorskih kazni), „Secret Six“ (koju je vodio maskirani Lex Luthor sa ciljem uništenja nekoliko superheroja) i „Checkmate“ (koju je oformio UN radi monitoringa meta-ljudi na Zemlji). Njegovo savršeno rukovanje pištoljima i snajperima, nepoštovanje ljudskih života, odsustvo straha od smrti i zelja da umre na što spektakularniji način su ga uzdigli na nivo veoma zapaženih negativaca u DC univerzumu.

Ako želite da pročitate neke njegove stripove predlažemo vam serijale Deadshot First Mini Series, Identity Crisis, Deadshot Second Mini Series, Villains United i Salvation Run. Van stripova, Deadshot se pojavio u nekoliko zapaženih projekata – animiranim serijama Justice League, Justice League Unlimited i Batman: The Brave and the Bold, kao i u dugometražnom animiranom filmu Batman: Gotham Knight (segment Deadshot). Takođe, pojavio se i na TV-u tokom emitovanja poslednje sezone serije Smallville.

Komentari: