Ko je HUGO STRANGE?

Jedan od najvećih negativaca Batman-a će se ove godine vratiti u velikom svetlu na ekrane PC-a i konzola.

Hugo Strange je nastao davne 1940. godine. Bilo je to samo godinu dana posle premijere prvog Batman stripa i nekoliko meseci pre nego što su na scenu stupili danas mnogo poznatiji negativci (Jocker, Catwoman, Two-Face). Zamišljen kao kriminalni mastermind, naučnik, psihijatar i filozof, u tim ranim danima Hugo je na razne načine pokušavao da dođe do slave i novca.

U njegovom prvom pojavljivanju, iskoristio je specijalnu mašinu za pravljenje magle da unese strah i konfuziju u Gotham (slično događaju u holivudskom filmu Batman Begins). Dok je policija pokušavala da smiri građane Hugo je pljačkao banke širom Gothama, naravno sve dok ga Batman nije zaustavio. Obećavajući večnu osvetu, Hugo je usmerio sve svoje napore da uništi Batmana i Gotham City. Njegov sledeći plan je  podrazumevao kidnapovanje beskućnika i mentalnih pacijenata i njihovo pretvaranje u Monster Men-ove.  Pod okriljem nasilja Monster Men-ova, Hugo je lično probao da transformiše Batmana pomoću njegovog seruma. Tokom bitke Batman je uspeo da izbaci Hugo-a kroz prozor visoke zgrade, ali njegovoto telo koje je palo u reku nije nikada bilo pronađeno. Razbesneli Hugo nije mogao dugo da miruje i uskoro je izumeo „prašinu straha“, ranu verziju toksina koju će Scarecrow koristiti u budućim godinama. Ignorišući pljačkanja i sakupljanje bogatsva, on je sve svoje resurse usmerio u napore za totalnom kontrolom Gothama. Finalna borba Hugo Strange-a  i Betmena je podsećala na sukob Sherlocka Holmsa i Moriartija – Batman je uspeo da baci Hugo-a sa mračne i maglovite visoke litice u njegovu očiglednu smrt.

Od tog trenutka trideset tri godine je prošlo dok se Hugo Strange nije ponovo pojavio u Batman stripovima. Njegov povratak je obeležio novu eru straha i terora u Gothamu. Osnivajući svoju privatnu elitnu mentalnu bolnicu pod aliasom doktora Todhuntera, Hugo je uspeo da dobije kontrolu nad skoro svim bogatim članovima Gotham City-a. Jednoga dana i sam Bruce Wayne je došao u tu bolnicu da se izleči od radiacionih opekotina gde je uskoro saznao Hugov mračni plan. Oslabljen radijacijom i Hugovim serumom Batman je ubrzo bio poražen! Hugo Strange je uspeo da skine Batman-ovu masku i da sazna nejgov tajni identitet! Osnažen sa ovom informacijom Hugo Strange je u sledećim godinama pokretao desetine raznih planova protiv Bruce Wayne (ali je i u par navrata neobjašnjivo spašavao Batmana i Gotham City od napada Jocker-a ). Nekoliko puta je čak uspeo da se maskira u Bruce Wayne-a ili da preko iznuda i ucena totalno preuzme kompletno Betmenovo bogatstvo i tehnologiju.

Gore navedeni primeri predstavljaju samo jedan mali deo njegovih avantura u Gotham City-u. Posle zavšetka epske sage „Crisis on Infinite Earths“ kompletan DC univerzum je bio resetovan i nova verzija Hugo Strange-a je bila opisana u stilu ludog psihijatra koji je obsesivno vezan za Betmena. Tokom zadnjih par godina on je nastavio da se bori protiv Batman-a koristeći svoj Monster Men serum, nekad sam a nekad udružen sa nekoliko velikih negativaca. Trenutno, Strange je deo naučnog tima „Ministry of Science“ koji izučava nove tehnologije za kriminalnog masterminda Black Mask-a.

Hugo Strange će se krajem ove godine po prvi put pojaviti u svetu video igara kao jedan od glavnih negativaca u nastavku megapopularne igre Batman: Arkham Asylum (nećemo računati njegovo minimalno pojavljivanje jednoj misiji Nintendo DS igre „Lego Batman: The Video Game“). Po prvim najavama Hugo Strange će u ovoj video igri biti upravnik megazatvora Arkham City koji u sebi čuva sve velike Batmanove negativce. Sudeći po prvom trejleru, Hugo će nastaviti da muči Batmana koristeći znanje o njegovom tajnom indentitetu.


Komentari: