Ko je LOKI?

Pre nego što krajem meseca odete do bioskopa da pogledate film Thor, prvo upoznajte njegovog najvećeg neprijatelja.

Prvi ovogodišnji Marvelov blokbuster će pratiti jednog od ključnog članova superhero odreda Avengers – boga gromova Thora. Ovaj stripski superheroj (napravljen po uzoru na skandinavskog boga gromova i sina Odina) sе već pedeset godina bori protiv intergalaktičkih i mitoloških sila zla. U stilu najboljih mitoloških priča, najveći neprijatelj mu je u stvari polubrat Loki koji je odrastao uz njega ljubomorno želeći da bude jači, bolji i voljeniji od Thora.

Loki je rodjen kao sin ledenog džina Laufej-a koji je umro u borbi protiv Odina. Videvši da je Loki ostao sam, Odin je poslušao proročanstvo svoga oca i prihvatio ga je kao svoga rodjenoga sina. Loki i Thor su odrasli zajedno u veličanstvenom dvorcu Valhalla u paralelnoj dimenziji Asgard, gde su kroz celu mladost pokušavali da nadmaše jednoga drugoga. Pošto nije bio talentovan za  borbu i velika herojstva kao Thor, Loki se okrenuo inteligenciji, prevarama i lažima. Njegova ljubomora i gnev prema starijem polubratu su lagano rasli iz godine u godinu. Kada je video da čak i njegovo vrhunsko poznavanje Asgardske magije nije dovoljno, odlučio je na totalni prelazak na „dark side“. Otišao je u divljine Asgarda gde je naučio nove mračne veštine od čarobnjaka Eldred-a i jednog od najvećih Odinovih neprijatelja –  vatrenog džina Surtura.

Naoružan ovim novim znanjem, Loki je strpljivo čekao mogućnost kako da se osveti Thoru. Savršena prilika se prikazala kada je njegov sve više arogantni polubrat slučajno ponovo razjario davno prekinut rat između Asgarda i džinova. Odin, razočaran nedopustivim ponašanjem njegovog sina se odlučio da kazni Thora proterivanjem iz Asgarda. Oduzevši mu moći i sećanja, poslao ga je na zemlju gde je ubrzo Thor povratio svoje moći i odlučio da ostane na njoj kao čuvar čovečanstva. Zadovoljni Loki je u tom trenutku dobio prostor da se razmaše u Asgardu i da pokrene svoju ofanzivu protiv Vallhale. Njegov bes i odučnost su se pojačali višestruko kada je on saznao za proročanstvo o Rangaroku, koje je opisalo da će Loki biti vođa ogromne armije džinova koji će uspeti da poraze Asgard i ubiju Odina. Prihvativši ovo proročanstvo kao stoprocetni dokaz da je njegova sudbina određena, Loki je totalno postao negativac. Tokom njegovih 60 godina pojavljivanja u stripovima, nebrojeno puno puta je pokušavao (naravno bezuspešno) da se domogne trona Valhalle. Za one koje bi želeli da pročitaju par stripova o njemu, predlažemo da  njegove pustolovine u stripovima Loki #1-4 (dve sezone po 4 broja), Ultimates [vol. 2] i animiranom stripu Thor and Loki: Blood Brothers.

Popularnost Lokija kao stripskog junaka je veoma porasla u zadnjih par godina, kada su autori u Marvelu odlučili da naprave nekoliko stripskih priča iz prve perspektive Lokija. Njegov lik i motivacije su dobile veoma potrebnu dubinu, a ovogodišnje pojavljivanje u letnjem blokbusteru (gde ga glumi Engleski glumac Tom Hiddleston) će sigurno još doprinesti njegovoj popularnosti.

Film THOR koji je režirao poznazi Irski šekspirovski glumac Keneth Brana će se pojaviti u domaćim bioskopima 28. Aprila u 2D i 3D izvedbi.

Komentari: