KO JE RA’S AL GHUL?

Betmen kakvog poznajemo danas ne bi postojao da u svojoj mladosti nije upoznao ovog kriminalnog masterminda, koji mu je dao trening i motivaciju. Sukob između ova 2 velika ratnika i dan danas predstavlja jedan od ključnih delova Betmenovih stripova.

Ovaj veliki Betmenov protivnik (koji je kasnije postao i jedan od najvećih „power playera“ u celom DC Univerzumu, sa moći, resursima i zlim namerama koje se izjednačuju sa legendarnim Lex Luthorom) se premijerno pojavio u stripovima u Junu 1971 godine. U tim ranim danima, Ra’s al Ghul je bio predstavljen kao moćni internacionalni terorista koji je za svoj cilj imao spasenje planete zemlje od ljudi koji je non stop zagađuju. Njegova popularnost je polako rasla sve do 1992. godine,  kada je njegova istorija umnogome proširena izdavanjem stripa „Batman: Birth of the Demon“.

Ra’s al Ghul je rođen pre oko 700 godina u pustinjama Arabije, kao član nomadskog plemena koje je tu došlo iz Kine. Od ranih dana Ra’s je bio opčinjen naukom i preselio se u grad gde je postao doktor i upozno svoju ženu. Veoma brzo je umnogome prevazišao nauku poznatu u tom dobu i otkrio je postojanje fontane života – podzemnog jezera zvanog „Lazarus Pit“.  Nažalost, prva upotreba Lazarus Pit-a nije prošla dobro – Ra’s je pokušao da sa vrati iz života smrtnog ranjenog Princa, ali taj proces mu je uništio svest i poludeli princ je ubio Ra’s-ovu voljenu ženu. Ogorčen ovim događajem, on je okupio svoj nomadski narod i napao omraženi grad. Posle ostvarenja svoje osvete nad Princem, Ra’s je zajedno sa svojom ćerkom Talijom krenuo da putuje preko cele zemlje. U sledećih par stotina godina on je izučio sve borilačke veštine, proširio je svoja naučna znanja i sakupljao je bogatstvo i resurse. Sa razvojem tehnologije on je postajao sve više ogorčen na čovečanstvo koje je nezaustavljivo napredovalo i uništavalo svoju životnu sredinu. Zbog toga on je oformio svoje zločinačko udruženje „League of Assassins“ i pokrenuo napad na najveće tehnološki razvijene nacije planete.

Ra’s al Ghul-ovi ciljevi su ga ubrzo doveli u sukob sa raznoraznim superherojima koji su se protivili njegovim ubilačkim metodama. Njegov najveći protivnik u tom dobu je bio Betmen, koji ga je porazio nekoliko puta a najviše kada je uspeo da spasi Gotham City od veštački stvorenog smrtonosnog  virusa. Njegova najveća pobeda nad Betmenom se desila kada je Ra’s uspeo da dođe u posed Betmenovog dokumenta koji je opisivao način kako da se poraze svi članovi Justice Leauge-a (koji je on napravio za slučaj ako neko od JLA udruženja pređe na dark side).  Na kraju Ra’s je ipak bio poražen, ali ne pre nego što je uspeo da izbaci Betmena iz JLA-a.

U to vreme Ra’s je krenuo u potragu za svojim naslednikom. Prvo je pokušao da pripremi Bane-a za taj zadatak, ali odustao je posle negodovanja svoje ćerke Talije. Videvši da se ona počela zaljubljivati u Betmena, Ra’s je započeo svoj plan da pripremi njega za naslednika. Posle duge potrage Ra’s je saznao njegov tajni indentitet i poziciju Betmenove pećine gde je zatražio pomoć u lociranju svoje ćerke koja je bila oteta. Betmen je uspeo da je spase, ali tek pošto je saznao da je cela otmica bila varka i da je pravi cilj Ra’s al Ghul-a bio da istestira Betmena i uveri se da li je on dostojan da postane njegov naslednik. Betmen je naravno odbio da užestvuje u Ra’s-ovim genocidima, i time je postao njegov večni protivnik.

Nažalost, Ra’s al Ghul nije poživeo da vidi Betmenovu smrt. Njegova davno izgubljena ćerka Nyssa se iznenada pojavila, ispunjena besom što ju je on ostavio na samrti. Zarobivši Tailiju i ispravši njen mozak, Nyssa je pokrenula dvostruki napad – jedan na svog oca i jedan na Supermena. Dok je Batman spašavao supermena od skoro sigurne smrti, Nyssa je je smrtno ranila svoga oca. U svom umirućem govoru , Ra’s al Ghul je zadovoljno rekao da ce rado umreti ako njegove ćerke preuzmu rad nad udruženjem udruženje i nastave njegov pohod protiv uništenja čovečanstva. Posle njegove smrti Betmen je lično nadgledao njegovu kremaciju i obezbedio da se njegovi ostaci više nikad ne donesu do Lazarus Pit-a.

Životna priča Ra’s al Ghul-a se tu nije završila. 2007. Godine u stripskoj priči „The Resurrection of Ra’s al Ghul“ on je uspeo da se vrati u svet živih. Način njegovog povratka je previše komplikovan za ovaj maleni opis, ali dovoljno je reći da je on sačuvao svoju svest u drugom telu i da je posle nekoliko velikih bitaka protiv Betmena i upotreba Lazarus Pit-a on uspeo da se permanentno nađe u telu svoga sina Dušana (da, dobro ste pročitali – Dušan). Neposredno posle njegovog povratka DC Univerzum je zadesio novi veliki crossover event “Final Crysis” koji se završio Betmenovom smrću od strane Darkseid-a. Treći Robin (Tim Drake) je tada uz pomoć Ra’s al Ghul-a uspeo da dokaže da je Betmen u stvari samo teleportovan u daleku prošlost. Kao i ranije, Ra’s je planirao da pokuša totalno da preobrati Tim Drake u svoj tim, ali umesto toga doživeo je teški poraz. Tim ne samo da je odbio da mu se pridruži, nego je skoro uništio kompletno „League of Assassins“ udruženje.

Ra’s al Ghul će sigurno nastaviti da pravi probleme Betmenu i njegovim pomoćnicima. Tokom svih ovih godina, on je bio mentor Betmenu, trojici Robina, Selini Kyle (Catwoman) i Bane-u, a ne treba zaboraviti i mini špansku seriju u kojoj je Ra’s-ova ćerka Talija bez dozvole Betmena genetskim inženjeringom stvorila njihovog sina – Damian Wayne-a (koji trenutno odrađuje svoj trening kao peti Robin). Ra’s al Ghul se pojavio u mnogobrojnim animiranim filmovima i serijama, a 2005. godine je bio centralni deo Christopher Nolanovog reboota Batmanove filmske franšize u filmu „Batman Begins“ gde ga je tumačio poznati Irsk iglumac Liam Neeson. Trenutno se na lokacijama širom sveta snima treći deo ove sage, a prve glasine potvrđuju povratak Ra’s al Ghul-a. Nadamo se da će ovaj film nadmašiti nezapamćen uspeh koji je doživeo njegov prethodnik „The Dark Knight“.

Komentari: