Ko je SINESTRO?

Superheroj Green Lantern se u stripovima preko 60 godina muči sa svojim najvećim negativcem, a uskoro će se bitka preneti i na bioskopsko platno.

Serijal stripova koga danas poznajemo kao Green Lantern je nastao u kasnim 1950-tim kada je DC Comics odlučio da napravi reizdanje nekoliko starijih stripova u moderijem izgledu (danas poznato kao Srebrno Doba superheroja). U ovom stripu, mladi američki pilot Hal Džordan je od umirućeg vanzemaljca dobio prsten koji mu je dao moć da postane prvi Zemaljski član Green Lanterns Corps-a, intergalaktičke policijske sile koju je pre par milijardi godina osnovala vanzemaljka rasa „The Guardians“ da štite naš univerzum od mnogobrojnih sila zla. U ovom turbulentnom okruženju, mlađani Hal Džordan nalazi snagu da prevaziđe svoje sumnje i strahove i postaje jedan od najsnažnijih članova Green Lanterns-a. Njegov najveći protivnik Sinestro se u stripovima pojavio  1961. godine.

Sinestro je rođen na planeti Korugar gde je radio kao arheolog koji je sa naprednom tehnologijom rekonstruisao živote i dostignuća raznih civilizacija koje su nekada živele na tim prostorima. Ovaj mirni period njegovog života se prekinuo iznenadnim dolaskom smrtno ranjenog Lanterna Prohl Gosgotha-a. Odbijajući da vrati magični prsten Phrol-u, Sinsestro ga je zadržao i pridružio se Green Lantern Corps-u. Vođen nezaustavljivom žeđi za slavom i moći, on se brzo uzdigao u najviše redove ovoga udruženja. U to doba Sinestro je dobio zaduženje da bude mentor mlađanom Hal Džordanu koji je svoj prsten dobio od jednog od najvećih GL boraca – Abin Sur-a.  Veoma nezadovoljan „slabošću“ svoga učenika koji nije hteo da smrtno kazni sve prekršioce zakona na Zemlji, Sinestro je poveo Hal-a na svoju rodnu planetu Korugar. Tamo, Hal saznaje strašnu istinu da je Sinestro sa svojim prstenom odavno porobio celu planetu. U stilu pravog heroja, Hal Džordan je sa stanovnicima te planete uspeo da porazi Sinestra i oslobodi ih moći njegovog prstena. Videvši ovu „izdaju“ od strane njegovog učenika, Sinestro se zakleo da će uništiti planetu Zemlju.  Hal nije uspeo da sustigne Sinestra koji je jurišao ka Zemlji, ali tamo su ga dočekale udružene sile Green Lantern Corps-a koje su čule za Sinestrova zla dela. Guardiansi su posle sudskog procesa osudili Sinestra na oduzimanje svih moći i večno izgnanstvo u paralelnu antimaterijsku dimenziju Qward.

U stilu pravog supernegativca, Sinestro je tamo uspeo da napravi sebi novi prsten (ovaj put žute boje, specijalno napravljen da bude imun na napade zelenih Lanterna), vrati se u naš univerzum i osnuje svoje „zločinačko udruženje“  Sinestro Corps. Od tada pa nadalje Sinestro je nebrojeno mnogo puta pokušavao da uništi Green Lanterne, Guardianse i planetu Zemlju, ali Hal Jordan i budući zemaljski nosioci prstena su uvek pronalazili način da ga zaustave.

Holivudski film „Green Lantern“ će se pojaviti u bioskopima 17. Juna i biće fokusiran na prve dane Hal Džordanovog treninga i njegovu bitku protiv Parallax-a, moćnog vanzemaljskog bića koje je uspelo da ubije prethodnog nosioca Hal-ovog prstena Abin Sur-a.  Glumac Mark Strong će glumeti Sinestra, ali u tim ranim danima Hal-ovog treninga on sigurno neće previše pokazati svoju mračnu stranu. To će ipak biti ostavljeno za nastavak.

Komentari: