Ko je THANOS?

Ovaj veliki negativac iz Marvelovog stripskog univerzuma je od svog nastanka pre 40 godina predstavljao veliku pretnju celoj našoj galaksiji. Saznajte njegovo poreklo i razlog njegovog mogućeg pojavljivanja u budućem Holivudskom blokbuster filmu THE AVENGERS.

U ranim 1970-tim godinama, Marvelov stripski pisac Jim Starlin je pozajmio delove grčke mitologije da bi napravio negativca koji bi po svojoj moći i želji da pokori ceo univerzum bio pandan velikom Darkseid-u iz DC Comics-a. Pozajmivši ime Grčkog mitološkog glasnika smrti Thanatos-a, ova njegova kreacija je uskoro doživela svoje prvo pojavljivanje 1973. godine u stripu Iron Man #55 gde je bio predstavljen kao generički „svemirski negativac“. Videvši njegov potencijal, ostali stripski pisci su ubrzo počeli da izdaju priče koje su detaljno opisivale njegove pohode.

Poreklo Thanosa potiče od superherojske zemaljske rase Eternals, koja je nastala pre milion godina kada je moćna svemirska rasa Celestials stigla na zemlju radi genetskog istraživanja njenih stanovnika i stvaranje prve iteligentne rase ljudi na Zemlji. Pored stvaranja rase Eternals (koja je bila zadužena za zaštitu planete Zemlje), Celestialsi su sa svojim istraživanjim omogućili ljudskoj rasi da u svom genetskom kodu imaju potencijal za razvijanje supermoći. Thanos, koji je bio rođen u koloniji Eternalsa ispod površine  Saturnovog meseca Titana je pored svih moći koje poseduje njegov narod (nadljuska snaga, mogućnos upravljanja sa energetskim zracima, letenje, kontrola umova, levitacija, teleportacija, dug život) bio obdaren sa dodatnim genetskim moćima koje su ga uzdigle na nivo najvećeg ratnika na Titanu. Nažalost taj isti falični gen je od njega napravio diva od 3 metra koji se svojim izgledom veoma razlikovao od ostatka svoje rase. Odrastajući izolovan od svojih sunarodnika, Thanos (tada znan kao „ludi titan“) je ubrzo postao arogantan i samouveren da ga niko nikada neće moći poraziti. Njegova manija je postala zacementirana kada se jednoga dana zaljubio u veoma pogrešnu osobu – neverovatno moćno biće zvano Mistress Death koje se u Marvelovom univerzumu pored Galaktusa i Eternity-a smatra za jednog od najmoćnijih. Opčinjen njenim postojanjem, Thanos je obećao sebi da će osvojiti njenu ljubav tako što će uništiti sav život u našoj galaksiji. Posle uništenja njegove kolonije na Titanu, Thanos je otišao na zemlju gde se bacio u potragu za moćnim vanzemaljskim artifaktom Cosmic Cube-om koji bi mu dao moć bogova. Pomoću velike flote unajmljenih svemirskih ratnika, on je uspeo da dođe u posed ovog artifakta. Osnažen moći bogova, on je stupio u bitku protiv najvećih zaštitnika zemlje – Adam Warlock-a, Captain Marvel-a i supeherojskog tima Avengers. Posle dugačke bitke, Captain Marvel je uspeo da uništi Cosmic Cube, čime je nestala moć koju je Thanos poželeo.

Ogorčen ovim porazom, Thanos je započeo novi plan za osvajanje galaksije. Sklopšivši šest moćnih „Infinity“ dijamanata u jedan veliki, on je dobio mogućnost da raznese svaku zvezdu u univerzumu. Nažalost ovaj njegov plan je pao u vodu kada su udružene snage Avengersa, Thing-a i Spiderman-a uspele da oslobode duha Adam Warlock-a koji je bio zarobljen od strane Thanosa. Warlock je tada uspeo da ubije Thanosa pretvarajući ga u kamenu statuu.

Posle mnogo godina, Thanosa je u život vratila sama Mistress Death kada je osetila poremećeni balans života i smrti u univerzumu. Ohrabljen ovim njenim potezom, Thanos je nastavio svoju misiju da osvoji njeno srce. Sakupljajući ponovo sve Infinity dijamante, on ih je sve sklopio u metalnu rukavicu, time napravivši jedan od najsnažnijih artifakata u Marvelovom Univerzumu – Infinity Gauntlet! Nosivši ovu rukavicu Thanos je dobio moć apsolutnog znanja,  apsolutne moći nad realnosti, prostorom, vremenom, životom, dušama svih inteligentnih bića i mogućnošću da uništi ili stvori ceo univerzum i sve paralelne dimenzije. U tom trenutku Thanos je postao vladar univerzuma i jednim pokretom njegove ruke, polovina svih živih bića u celom univerzumu je umrla. Udružene snage bivših vlasnika Infinity dijamanta (koji su stvorili naš univerzum krecijom Big Benga), Mistress Death, sve Velike Sile Univerzuma (Eternity, Infinity, Lord Chaos, Master Order i Galactus) kao i udružene sile svih zemaljskih i vanzemaljskih superheroja nisu mogli da ga zaustave. Tokom velike bitke u kojoj je mnogo superheroja umrlo, Thanos je napravio grešku – poželeo je da postane deo samog univerzuma. Njegov um je postao „jedno“ sa prostorom, vremenom i realošću, ali taj proces je ostavio malo vremena herojima da sa njegovog mrtvog tela skinu Infinity Gauntlet i poraze ga. Vrativši stanje celog univerzuma u orginalno stanje (oživljavajući sve umrle u toj bitci), heroji su odlučili da Infinity dijamanti više nikada nesmeju biti sklopljeni.

Ovo je samo jedan mali deo priče o moćnom Thanos-u, a on je posle toga nastavio da hara univerzumom (predlažemo vam stripske priče The Thanos Quest, The Infinity Gauntlet, Infinity War, Infinity Crusade, Annihilation i The Thanos Imperative).  Thanos takođe ima šansu da se uskoro pojavi na srebrnom ekranu. Najnovije glasine govore da ce on biti prikazan (verovatno na kratko) u novom Marvelovom holivudskom filmu THE AVENGERS, a postoji i šansa da će on biti odabran za  glavnog negativaca u predstojećem filmu THOR 2 (gledaoci koji imaju oko sokolovo mogu primetiti da se u Odin-ovom trezoru na kratko može videti Infinity Gauntlet).

Komentari: