Ko je VENOM?

Upoznajte jednog od najpopularnijih Spiderman-ovih negativaca.

Poreklo negativca danas znanog kao Venom Symbiote potiče iz rane 1984. godine, kada je fan Marvelovih stripova Randy Schueller-a predložio alternativno crno odelo za Spiderman-a. Ovaj predlog se svideo šefovima u Marvelu koji su veoma brzo za samo 200 dolara otkupili prava ovu ideju. Tokom maja iste godine u prodaji se našao prvi strip sa vanzemaljskim bićem tada zvanim kao „crni kostim“, a u narednih par meseci njegova popularnost je počela da raste neslućenom brzinom. Fanovi su oberučke prihvatili ovog negativca kada je poznati stripski pisac i crtač Todd McFarlane preuzeo zadatak da opiše istoriju ovoga crnog parazita, i napravi negativca koji je i dan danas poznat kao Venom.

Venom je rođen kao član vanzemaljske rase Symbiote u obliku crne, guste smolaste mase koja može jedino da preživi hraneći se životnim namirnicama njihovih host-ova.  Videvši da je Venom previše zavistan od adrenalina, i da je ta njegova zavisnost veoma štetna po bića koja dođu u kontak sa njim, njegovi sunarodnici su ga proglasili ludim i prognali ga na zatvorsku planetu Battleworld. Tamo je on prvi put sreo Spidermana. Došavši u kontakt sa njim, Spiderman je prihvatio ovo odelo (i dodatne moći koje mu je ono dalo) kao korisni dodatak u njegovoj borbi protiv ostalih negativaca. Vrativši se na Zemlju, Venom je počeo sve više i više da kontroliše podsvest Peter Parkera, sve do trenutka kada je uspeo da ga totalno kontroliše tokom perioda kada je Peter spavao.  Shvativši da je ovo „crno odelo“ svesno i da ne želi više da se skine sa njega, Spiderman je krenuo u ovanzivu. Uz pomoć par prijatelja Spiderman je saznao da se može osloboditi uz pomoć jakih zvučnih vibracija, i tokom finalne bitke na zvoniku visoke crkve on je uspeo da skine simbiota sa sebe. Simbiot je uspeo da preživi tu bitku, i strpljivo je čekao da se pojavi neko koga bi on mogao iskoristiti radi osvete Spidermanu.  Savršeni kandidat je bio Peter Parkerov novinarski kolega Eddie Brock, koji je krivio Petera za propast njegove karijere i porodičnog života. Suočen sa teškom bolešću, Eddie je doveo svoje telo u vrhunac fizičke spreme u nadi da će nekako pobediti bolest. Nažalost to nije bio slučaj, i jednoga dana on je otišao u crkvu u kojoj se skivao Simbiot. Videvši njegovu izuzetnu fizičku spremu i mržnju ka Peter Parkeru, simbiot je zaposeo Eddie-a. I tako je rođen jedan od Spidermanovih najvećih neprijatelja – VENOM. Obdaren istim moćima kao Spiderman, i potpomognut svim sećanjima koje je simbiot sakupio dok je bio povezan sa njim, Venom je započeo svoju višedecenijsku bitku. Tokom svih ovih godina Venom je sve više i više postajao nezavistan od svojih host-ova, razvijajući svoju inteligenciju tokom zaposedanja nekoliko ljudi od kojih su pored Eddie-a najbitniji Mac Gargan i Flash Thompson (trenutni nosilac simbiot odela).

Tokom svih ovih godina Venom nije uvek bio negativac. Njegova zelja za osvetom je ponekad bila stavljena u drugi plan tokom mnogih situacija kada je on zajedno sa Spidermanom branio New York od raznih opasnosti. Jedan od takvih primeraka se dogodio tokom stripske priče Maximum Carnage kada su se Venom i Spiderman udružili u bitci protiv totalno zlog simbiota Carnage. Ova priča je i adaptirana u istoimenoj popularnoj sidescroling video igri na Sega Mega Drive 2 sistemu.  Od ostalih njegovih stripskih priča preporučujemo vam Lethal Protector, Separation Anxiety, The Hunted (i 2 nastavka), Finale (kraj prve velike serije u 1997.) i Venom (početak novog serijala u 2003. godini).

Popularnost Venoma ne jenjava i danas. Pored stripova on se pojavio u mnogobrojnim animiranim serijama, video igrama, a njegovo poslednje veliko prisustvo je bilo viđeno u Holivudskom blockbuster igranom filmu Spider-Man 3. U tom filmu Venom Symbiote je došao u kontak i sa Peter Parkerom i Eddie Brock-om, koga je glumio Topher Grace (prikazano gore na slici).

Komentari: